Случаят със загиналите полицаи в Бургас при опит да спрат автобус с мигранти е тежък и показателен за състоянието, в което се намира системата в Министерството на вътрешните работи и вътрешната сигурност в страната като цяло. Това заяви пред БНТ бившият директор на СДВР Валери Йорданов.

Той посочи, че МВР е в тежък нокдаун. Според Йорданов това се дължи на непрекъснатите смени по политическите върхове, които водят лавинообразно до подмяна на кадри и така се стига до назначаването на хора, които нямат професионалната подготовка най-вече да управляват.

По негови думи доверието на българското общество в полицията е подронено от подобни хаотични движения по отношение на кадрови рокади.

Йорданов отбеляза, че при случая в Бургас е нарушена важна триада - визията, комуникацията и действието.

Загиналите полицаи в Бургас разбрали в последния момент за автобуса

Загиналите полицаи в Бургас разбрали в последния момент за автобуса

Фрапантни нарушения на 16 служители на МВР установила проверката на Демерджиев

"От проверката, която беше огласена, на преден план излиза, че на първо място е било действието, без да е имало комуникация, посочи той и допълни, че по-тревожното е, че става въпрос за комуникация в едно ведомство. Според него всичко това се дължи на неподготвеността на управленските кадри да вземат правилните решения.

За да вземеш правилно решение, ти трябва да разполагаш с максималния брой информация, която можеш да събереш за кратко време, изтъкна Йорданов.

Той бе категоричен, че неупражненият контрол в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за МВР е едно много сериозно и тежко нарушение.

Йорданов настоя тези хора да бъдат наказани и да бъде огласено, че са наложени наказания спрямо закона.

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР

Шефът на полицията в Кюстендил е освободен за нерегламентирани срещи с представители на ГЕРБ