МВР министърът Валентин Радев не се притеснява, че Законът за частната охранителна дейност е атакуван в КС и получи критики от главния прокурор Сотир Цараров и от президента Румен Радев.

МВР не абдикира от задълженията си, категоричен бе министърът. Ако някъде има пропуски, ние ще се съобразим, изтъкна той. Слагаме едни правила вътре, поясни Радев за промените в закона.

Към момента има 1800 охранителни фирми. 200 000 са заетите в сектора. В закона се доуточнявали детайли. Подобряваме правилата, убеден е министърът.

Валентин Радев е поискал анализ на съседните страни какъв е балансът между полиция и частна охрана.

МВР е с ограничен ресурс, а частните охранители са 200 хил., коментира Терзийски

МВР е с ограничен ресурс, а частните охранители са 200 хил., коментира Терзийски

За БСП, прехвърлянето на частни субекти на тези дейности е абдикация от държавността

Припомняме, в понеделник, 12 март, главният прокурор Сотир Цацаров, а след него и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд относно спорните текстове в Закона за частната охранителна дейност.

По думите на президента "държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии".

На 19 януари и ДБГ поискаха президентско вето върху Закона за частна охранителна дейност. От партията призоваха президентът Радев да сезира и Конституционния съд за тълкуване на част от текстовете.

В края на януари работодателите също поискаха президентско вето върху този закон. Техните мотиви бяха различни - искат по-лек лицензионен режим за частната охранителна дейност.

Стана ясно и че самите охранителни фирми имат забележки по отношение на закона.