Следващата седмица МВР ще обяви поредица от обществени поръчки. Те са свързани с финансирането, което България получи за охрана на границата от Европейския съюз (ЕС) в размер на 160 млн. евро. Това обяви на пресконференция заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Той посочи, че обявяването на обществените поръчки е било съгласувано и с бъдещия президент Румен Радев. Това било нещо, което и служебното правителство в най-голяма степен ще има отговорността да завърши като процес, тъй като това е в национален интерес.

Припомняме, че преди Коледните и новогодишни празници премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди министрите да спрат обществените поръчки. Ако пък имало нещо неизбежно, което да се прави, Борисов нарежда да се търси администрацията на новоизбрания президент Румен Радев и да се продължава само ако там са съгласни.

"Правим го, защото сме притиснати и от едни изключително кратки срокове за реализация на тези проекти", коментира още Гунев. По думите му от момента на получаването на финансирането се работило по сложни технически спецификации и следващата седмица ще бъдат обявени проекти, изискващи значителни усилия на десетки експерти.

Служебното правителство ще трябва да подпише договорите, ако има избрани изпълнители и самото то ще трябва да обяви множество поръчки, каза още Гунев. По думите му ще трябва в най-кратки срокове служебното правителство да изтъргува и допълнително финансиране от 90 млн. лв., отпуснато преди коледните празници от ЕС. Така за изграждане на "ТЕТРА"системата в МВР са предвидени обществени поръчки на стойност 29 355 930 евро.

За IT-оборудване и развитие на Шенгенската информационна система (ШИС) са предвидени над 20 млн. евро.

За закупуване на МПС-та за нуждите на полицията и ГД "Гранична полиция" - над 400 високопроходими автомобила, са предвидени над 31 млн. евро.

За закупуване на 500 контейнера за нуждите на "Гражданска защита" са предвидени над 5 млн. евро.

За ремонт на помещенията за задържани лица са предвидени 714 хиляди евро.

За осигуряване на персонал, облекло и лично оборудване са предвидени над 7 млн. евро.

Общо за оборудване за граничен контрол и видеонаблюдение са предвидени над 29 млн. евро.

Стана ясно още, че текат конкурсите за назначаване на над 600 сътрудници по охрана на границата. Средствата за тяхното назначаване, оборудване и облекло са също по линия на ЕС. Те ще бъдат ангажирани с охрана на българо-турската, българо-сръбската граница. За позициите могат да кандидатстват всички български граждани, чието здравословно състояние позволява да изпълняват съответните задължения.

От силовото ведомство се надяват да привлекат към позициите техни колеги, които по една или друга причина са напуснали системата на МВР или тази на Министерство на отбраната. 18 млн. евро е допълнението за съоръжението на българо-турската граница - сроковете са до края на месец септември 2018 г.

Общо 150 млн. лева е стойността на преградното съоръжение.