Полицейските служители са си свършили работата. В случай на превишаване на правата, те носят наказателна отговорност. Дали е имало такова обаче е в процес на разследване. Това заяви председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов по Нова телевизия.

Той защити униформените, като изтъкна, че според него същите са използвали физическа сила и помощни средства и подчерта, че на това "те имат право". В хода на разговора Попов отново повтори, че дали е имало превишаване на правомощията, се установява в процес.

Повод за разговора беше сигнал на мъж, който твърди, че на 16-ти ноември, по време на сблъсъците между футболните фенове, е пребит, въпреки че не е бил изобщо участник в протеста. Както и видео, запечатало момент, в който 3-4 полицаи бият с палки свален вече на земята мъж.

За тези "инциденти" шефът на СФСМВР заяви: "Аз съм полицай. Не мога да кажа кой е виновен. Първо трябва да се започне проверка в МВР, след това да се сезира Прокуратурата, ако има извършено престъпление".

Председателят на синдиката обърна внимание на броя на пострадалите граждани и този на полицаите. Що се отнася до боди-камерите, които предстои да бъдат въведени в МВР, Валентин Попов поясни:

"Много колеги работят под непрекъснато видеонаблюдение и в момента, но нощно. Това са служителите на КАТ и "Гранична полиция".

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

Според тях първо постът си трябва да освободи Борислав Михайлов

По думите му, един от проблемите е, че тези камери се използват, за да се наказват служителите.

"Проблемът в МВР не е само един. Той е комплексен", подчерта Попов, като няколко пъти в студиото посочваше, че трябва да се говори за трайните проблеми в МВР и за реформата, което не се прави.

Припомняме, че на 16-ти ноември, по време на сблъсъците на футболните фенове, мъж е подал сигнал, че е бит от полицаи. Той е минавал по ул. "Гурко" и "Цар Иван Шишман", когато попада под ударите на полицейски палки. Във връзка с това шефът на СФСМВР заяви:

"Аз съм полицай. Не мога да кажа кой е виновен. Първо трябва да се започне проверка в МВР, след това да се сезира Прокуратурата, ако има извършено престъпление".

Валентин Попов не пропусна спомене и Бюджет 2024, който се разглежда в момента. Според него, средствата, предвидени за МВР, няма да стигнат за нищо.

"Твърде е възможно да има и протести. В края на тази седмица се събираме на национална конференция. Ще изискаме на второ четене бюджетът да се разгледа по-професионално", завърши той.

Метат боклука от центъра на София след фенския погром

Метат боклука от центъра на София след фенския погром

Движението в централната част на София се осъществява нормално