Пътна полиция предприема допълнителни мерки заради засиления трафик на транзитно преминаващи чужди граждани от южната ни граница към западната, съобщи МВР.

Поради тази причина засилено ще е присъствието на екипите по пътя от ГКПП "Капитан Андреево", АМ "Марица", АМ "Тракия" и пътя София-Калотина

Остава в сила и засиленото полицейско присъствие по основните пътища на страната заради периодът на отпуските и интензивното пътуване към морето.

Припомняме, че със заповед на АПИ, в последния работен ден на седмицата за времето от 18 до 20 часа ще се спират товарните автомобили, движещи се в посока София-Пловдив на АМ "Тракия".

Изключение ще се прави за камиони с опасни товари, живи животни и стоки на температурен режим.

Същата мярка ще е в сила и в неделя, но за времето от 16 до 20 часа за движещите се в посока Бургас-София.

Подобно ограничение ще има и на АМ "Марица" в неделя за времето от 16 до 20 часа в посока Свиленград-АМ "Тракия".

На АМ "Струма" движението на товарни автомобили ще е ограничено за времето от 10 до 14 часа в посока п. в. Даскалово-АМ "Тракия".

От полицията припомнят водачите да шофират със съобразена скорост, да не шофират в аварийната лента и да не спират там без причина.

От МВР подчертават да се правят почивки при дълъг път и да не седя зад волана, ако са употребили алкохол или наркотици.

Пътуващите могат да се възползват и от всички останали ГКПП-та на двете граници: ГКПП "Малко Търново" и ГКПП "Лесово" на границата с Турция; ГКПП "Връшка чука" и ГКПП "Стрезимировци" на границата със Сърбия, както и ГКПП Видин за пътуващите в посока Западна Европа.

От ГД "Гранична полиция" напомнят на пътуващите да предвидят достатъчно време за пътуване и да проверят предварително валидността на документите си и тези на автомобилите си.

От дирекцията съветват българските граждани, които придружават малолетни и непълнолетни деца с българско или чуждо гражданство, да подготвят предварително необходимите придружители документи за удостоверяване съгласието на отсъстващия родител/и за пътуване на детето в чужбина.