В отговор на поставения от Димитър Абаджиев въпрос за нарушенията около сградата на Министерството на земеделието и горите в София вътрешният министър Румен Петков заяви, че се провеждат редовни полицейски операции и съобщи, че са установени 12 проституиращи лица от женски пол и 39 от мъжки пол.

Броят се променя в зависимост от броя на гастролиращите, посочи още Петков.
Той информира, че с всички са проведени разговори и беседи, снети са им подробни писмени обяснения относно причината за пребиваването им и постоянното им местожителство.

Във връзка с периодичната профилактика в района са им съставени протоколи за полицейско предупреждение, много от тях са задържани до 24 часа, а при установяване на други нарушения са образувани производства.

Петков посочи, че през 2006 г. са заведени 11 досъдебни производства за кражба, грабеж, склоняване към проституция и разврат.

Делата са приключили и изпратени в Софийска районна прокуратура с мнение за предаване на извършителите на съд.

От началото на годината досега са образувани пет досъдебни производства, като три от тях са приключили с мнение за предаване на съд, а останалите две са все още в етап на производство, добави още Петков.

Той информира депутатите, че на 23 ноември м.г. е проведена среща в 6-о полицейско управление с граждани, живеещи в района на Министерството на земеделието, като в резултат са предприети мерки срещу честите нарушения на реда в района.

Осигурен е патрул от 19.00 часа вечерта до 07.00 часа сутринта за опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите.
Освен това се осъществява ежедневно наблюдение и профилактика на проституиращите лица, допълни Петков.

За осигуряване на спокойствието в района на Министерството на земеделието и горите МВР ежеседмично обобщава данните за заведените досъдебни производства по вид и брой, данните се систематизират за установяване на лицата, извършващи системни нарушения на обществения ред, осъществява се стриктен контрол по отношение на сроковете на водене на дознание, подчерта Петков.

Той посочи, че според извършен анализ голяма част от установените лица са криминално проявени и пребивават в София без установен адрес.

За подобряване на работата с тази категория лица ще се осигурят денонощни дежурства в районните полицейски управления, допълни вътрешният министър.

Ежеседмично се провеждат специализирани операции на места, установени като сборища и е подобрено сътрудничеството между 4-о, 6-о и 3-о районно полицейско управление и оперативните работници от Столична дирекция на полицията, добави още Петков.
Той коментира, че проблемът е наслагван с години и действително е уместно да бъде повдигнат.

Димитър Абаджиев поясни, че протестът и жалбата на живущите не е насочена към сексуалната ориентация на тези лица, а към техните действия и настоя да бъдат използвани всички законови възможности срещу дребното хулиганство и добави, че ако служителите на МВР се затрудняват да намерят преки доказателства, то живущите в района, които са се жалвали, са готови да дадат показания.

Петков изрази надежда, че по посока стриктното спазване на реда, морала и ценностната система на българина все повече ще допринасят и гражданското общество, и неправителствените организации.