216 акции са проведени в страната за гарантиране на политическите права на гражданите. Постъпили са 453 сигнала за изборни нарушения, образувани са 100 досъдебни производства, задържани са 47 лица и са съставени 1300 предупредителни протокола. Актуалните данни съобщи на ежедневния си брифинг директорът на пресцентъра на Министерството на вътрешните работи Митко Димитров.

По-малко от 72 часа преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, МВР засилва интензитета на акциите. Днес полицейски операция с акцент върху превенцията на изборните нарушения се провеждат в София, Кърджали и Плевен.

МВР докладва за още 8 досъдебни производства за купуване на гласове

МВР докладва за още 8 досъдебни производства за купуване на гласове

Отчита 400 сигнала за купуване на гласове, 204 спецоперации и 42 души

В София акциите са концентрирани в кварталите "Орландовци", "Модерно предградие", "Филиповци" и "Факултета". Полицейски екипи претърсват адреси, заложни къщи и магазини, а на входовете и изходите на кварталите са разположени контролно-пропускателни пунктове, където униформените проверяват преминаващите. До момента са проверени над 70 лица. Задържани са 14 души. Образувани са 8 бързи производства - 5 за нарушаване на изборните права на гражданите, 2 - за притежание на наркотици, и 1 - за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества. На два от проверените адреси са открити списъци с лични данни и пари.

СДВР проверява за купуване на гласове в кв. "Факултета" в София

СДВР проверява за купуване на гласове в кв. "Факултета" в София

Полицията откри списъци с имена и копия на лични карти

В област Кърджали са постъпили 17 сигнала за нарушения, свързани с изборния процес, от които 8 касаят купуване на гласове. В Плевенско сигналите за изборни нарушения са 16, като 14 от тях също са свързани с купуване на гласове. В резултат са образувани 4 досъдебни производства, задържани са 2 души и са съставени 40 предупредителни протокола. В село Гиген са открити агитационни материали и списък с имена, а в село Асеневци са иззети бюлетини за гласуване.

МВР продължава с активните мерки за осигуряване на нормалното протичане на изборния процес и за предотвратяване на нарушения.

МВР днес търси купувачи на гласове в Габрово и Хасково
Обновена

МВР днес търси купувачи на гласове в Габрово и Хасково

Операцията е насочена и срещу конвенционалната престъпност