Изборният процес приключи без сериозни инциденти. МВР не позволи на хибридните атаки да повлияят на протичането на изборния ден и избирателната активност.

С кратък отчет пред журналистите излезе служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев след провелите се вчера предсрочни парламентарни избори.

Няма сериозни сигнали за купуване на гласове и от чужбина.

Демерджиев посочи срещу кои партии има сигнали за търговия с вот

Демерджиев посочи срещу кои партии има сигнали за търговия с вот

До момента са задържани 120 души

Демерджиев добави, че корпоративния вот по-трудно се установява като престъпление. Основните сигнали касаят ГЕРБ по линия на корпоративния вот и още една партия, която вътрешният министър отказа да я назове.

Вътрешният министър потвърдил очакванията си, че с връщането на хартиената бюлетина са се увеличили опитите за купуване на гласове. Досъдебните производства са два пъти повече в тази насока.

50% ръст на търговията с вот с връщането на хартиената бюлетина

50% ръст на търговията с вот с връщането на хартиената бюлетина

15 000 служители на МВР ще бранят честния вот

Акцент в отчета си Демерджиев постави върху противодействието на купувачите на гласове като членове на СИК.

Партиите внимателно да проверяват членовете си за следващи избори, призова той.

Той уточни, че е приет нов протокол за реакция, който предвижда да не бъдат затваряни училища и през новата седмица.

МВР ще проверява дискретно избиратели с багаж

МВР ще проверява дискретно избиратели с багаж

Демерджиев - няма бомби в училищата, но Камелия Нейкова призова СИК да бъдат внимателни

Главният секретар на МВР Петър Тодоров също отчете активната работа на МВР - само Жандармерията участвала на 110 полицейски операции. Общо 143 са образуваните досъдебни производства, над 800 явни сигнала са отработили контролните органи и около 500 оперативни сигнала. Около 2 100 предупредителни протокола са съставени, което се доближава до предходните избори. Задържаните лица са 126 в сравнение с над 90 при предишните избори. В рисковете секции не е било допуснато масово купуване на гласове, увери главсекът.

Той подчерта, че активната работа по завършване по преписките и сигналите продължава и към настоящия момент. МВР работи в тясно взаимодействие с прокуратурата и как точно да бъде реализирани.