Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев за новата комисия за промени в Конституцията идния вторник, на 20 октомври, съобщи БНР.

Временната комисия беше създадена в началото на месеца, а депутатите от БСП и ДПС отказаха да участват в нея. Президентът настоява решението на парламента за тази комисия да бъде обявено за противоречащо на Конституцията.

Ако конституционните съдии допуснат искането на президента, което според конституционалисти почти сигурно ще се случи, заинтересованите по казуса ще трябва в едномесечен срок да да представят становищата си.

След това конституционните съдии ще трябва да се произнесат по същество.

Комисията за нова Конституция реши как да работи
Обновена

Комисията за нова Конституция реши как да работи

Още на първата дискусия ще бъдат поканени представители на президентството

По информация на общественото радио това може да стане в сравнително кратки срокове и до края на годината да е ясно противоречи ли на основния закон решението за създаване на специална комисия за новата проектоконституция.

Според президента Радев комисията за промени в конституцията противоречи на основния закон, защото обсъждането на един нормативен акт и предлагането на промени в него е част от самото му приемане. Според действащата Конституция нов основен закон може да се приеме единствено от Велико народно събрание, което означава, че настоящото 44-то обикновено народно събрание е некомпетентно.

, което е в Сегашното Народно събрание, смята държавният глава, може да решава дали да се произведат избори за Велико народно събрание, но не и да приема решение по внесения проект неговите правомощия.

Съдия докладчик по конституционното дело е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Президентът оспорва комисията на ГЕРБ за Конституцията пред Конституционния съд

Да обсъжда вече внесен проект може само ВНС