Комисията за новата Конституция се събра. Както заявиха от БСП и ДПС, на заседанието не присъства техен представител.

Днес бяха приети вътрешните правила, по които да работи комисията. Експертен съвет към комисията ще помага на депутатите.

Шефката на комисията Десислава Атанасова вече има номинации. Всеки член на комисията ще може да предлага участници в експертен съвет. Имената ще се обсъдят на по-късен етап. Колкото повече мнения и становища има по проекта, толкова по-добре щяло да е за проекта на нов основен закон.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" иска и НПО-та, и университети да излъчат свои експерти.

ГЕРБ очакват подкрепа на извънпарламентарните партии за новата Конституция

ГЕРБ очакват подкрепа на извънпарламентарните партии за новата Конституция

Атанасова е изненадана, че опозицията не иска Борисов да подаде оставка

Спас Панчев подчерта, че президентът имал готов проект на Конституция, затова и негови хора трябвало да бъдат поканени. Десислава Атанасова обеща още на първата дискусия за новата Конституция да покани представители на президентството.

Комисията ще има специална секция на сайта на НС, където ще се публикуват всички становища и позиции.

Бих искала да има един спокоен, разумен и експертен дебат. Това си пожела след първото заседание Десислава Атанасова. Мога да слушам критика, чувам различните мнения, сподели тя пред медиите. Герберката се надява да постъпят колкото се може повече експертни становища за новата Конституция.

Припомняме, преди дни стана ясно, че депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова ще оглави комисията за промяна в Конституцията.

ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа - подкрепата за проекта, който се наложи да бъде редактиран още веднага, дойде от коалиционните партньори от Обединени патриоти, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано.

Не си играем на "Конституция", категоричен Александър Сиди

Не си играем на "Конституция", категоричен Александър Сиди

Той отрича ВМРО да са подкрепили комисията, за да имат представители в нея