Депутатът от ВМРО Александър Сиди отрече партията му да е подкрепила създаването на Временна парламентарна комисия, която да обсъди проекта за нова Конституция, за да има представители в нея.

Пред bTV той заяви, че едното няма нищо общо с другото.

"Комисията е част от целия процес, който ГЕРБ започнаха, а ние се съгласихме и подписахме проекта за нова Конституция и ВНС. С това, че сме гласували "За" Комисията - категорично не сме написали нова Конституция, категорично 44-ото НС няма да пише нова Конституция, нека успокоим всички хора", обясни депутатът.

Той призна, че е изненадан от упорството на БСП и ДПС по въпроса.

Сиди посочи, че ако се стигне до Велико народно събрание, нова Конституция не може да се гласува без подкрепата на 2/3 от народните представители.

Десислава Атанасова оглави комисията за Конституцията
Обновена

Десислава Атанасова оглави комисията за Конституцията

БСП няма да участват, а ДПС напуснаха пленарна зала

Това по негови думи не можело да се случи без ГЕРБ, БСП или ДПС, нито без политическите сили, които в момента са извън парламента.

Не си играем на "Конституция", категоричен бе Сиди и поясни, че е важно предложенията да бъдат подложени на референдум, за да се чуе мнението на гражданите.

Той обясни, че Временната комисия трябва да достигне само до решение дали има смисъл от промени в Конституцията.

Има невероятен вой от страна на хора, които живеят в югоносталгията или коминтерна, заяви Сиди по повод критиките от страна на Северна Македония относно преименуването на 24 май в "Ден на българската писменост, просвета и култура", а не както беше досега "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост".

Той посочи, че промяната е била гласувана на първо четене чрез поправки в Кодекса на труда.

Кошмарът "ГЕРБ посяга на Конституцията" продължава, притеснени от БСП

Кошмарът "ГЕРБ посяга на Конституцията" продължава, притеснени от БСП

БСП е против комисията и няма да излъчи членове

"Никой не отрича в нашите исторически среди, че това е азбука, създадена в България и която България изнася навън. Не виждам защо трябва да продължаваме да приемаме името славянска писменост, при положение, че е българска", категоричен бе воеводата. Той заяви, че ако учениците на Кирил Методий не са дошли в България и не са създали кирилицата, делото на светите братя е щяло да остане само на хартия. Според него не трябва да се подкрепя тезата, че това е писменост на всички славяни.

Сиди изтъкна, че на руснаците, които също пишат на кирилица, не им пречи и не ни създават проблем в това отношение, когато покрай 24 май казват, че писмеността е създадена в Охрид.

По негови думи ВМРО, като вносители на поправката, са получили редица поздравления от хора, които не са идеологически ангажирани с казуса.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова ще оглави  комисията за промяна в Конституцията.

ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа - подкрепата за проекта, който се наложи да бъде редактиран още веднага, дойде от коалиционните партньори от Обединени патриоти, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

Проектът ще бъде изпратен и на Венецианската комисия за становище и мнение