Бившият главен счетоводител на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов, нямал претенцията и ангажимента да разказва като някакъв автомат за всяко дружество и за всяка негова банкова транзакция.

Основен подсъдим по делото за фалита на Кооперативна търговска банка (КТБ) е намиращият се в Сърбия банкер Цветан Василев, както и още 17 души. Всички те трябва да отговарят за източването на банката през 2014 година. От месеци наред в съда делото продължава с изслушване на основния свидетел - бившия счетоводител на банкера Бисер Лазов.

В показанията си по поредното дело в Специализирания наказателен съд за фалита на КТБ, Лазов обясни, че давал показания за всичко, което му било известно по делото. Досега в много минали заседания добросъвестно изговорил всичко каквото се налага, включително факти и конкретни случки.

За дружествата, за които му били задавани въпроси, не били всички от т.нар. от него "Фирма". Той нямал претенцията и изискванията като вещо лице да прави преглед, да обобщава и съобщава данни, които се намират в източници с масов достъп.

Свидетелят Бисер Лазов мечтаел с Цветан Василев

Свидетелят Бисер Лазов мечтаел с Цветан Василев

Лазов над 20 години е бил счетоводител на фирмата на Цветан Василев

"Аз съм казал моето мнение, впечатление и неща, на които съм бил свидетел. Това се основава на моята дългогодишна работа и на моите ангажименти във "Фирмата". Както поясних - голяма част от дружествата бяха създадени, за да обслужат бизнес философията на г-н Василев, който, бидейки собственик на дружества, обединени по начина, който той искаше да му се водят като една фирма, за да може да финансира с пари от банката собствени бизнес намерения", разказа бившият главен счетоводител на ексбанкера Цветан Василев.

В описания от Лазов условно първи етап много от дружествата, които били създадени на името на охранители, счетоводители, секретарки, шофьори и на хора от банката, се придобивало имущество, което било финансирано с пари от КТБ.

Дружествата на ексбанкера Цветан Василев се използвали единствено за финансиране без никакво обезпечение, действали единствено като пощенска кутия и възможност да бъдат извадени пари от банката.

Задачи директно от Цветан Василев на служители от фирмата се давали не само на Бисер Лазов, но и на валутните дилъри за това каква валута да се закупува. Давали се задачи от Василев на Никола Киров и на адвокатите - основно на Мартин Апостолов и Божидар Миладинов.

Цветан Василев унижавал служителите си, твърди свидетелят Бисер Лазов

Цветан Василев унижавал служителите си, твърди свидетелят Бисер Лазов

Лазов не бил виждал Делян Пеевски в кабинета на Василев

"Задачи директно не съм получавал само аз, а са получавали един кръг служители. Всички задачи, които са давани на мен и останалите, когато са изисквали финансиране - това е било осъществявано от банката.

По негови думи задачите, които е имал, са включвали финансиране, което се отнасяло за сума или за крайната дестинация кое дружество да бъде финансирано. Определени задачи, изискващи финансиране, са били възлагани и на юристите.

За да поясни какво има предвид, Бисер Лазов даде пример, че когато ставало дума за офшорни дружества или за телевизията - възлагането за това отивало към Божидар Миладинов и Никола Киров. Двамата информирали бившия главен счетоводител за действията си.

"Те ме информираха какви парични суми влизат и излизат. Не съм аз абонираният, ако има задача да се дава на мене", защити се Лазов.

Лазов заяви на няколко пъти в отговор на защитата, че няма как да помни всичко за дружествата. Кредити се давали и се използвали по различните направления, независимо от това какво пишело по договорите, каза още той.

Цветан Василев раздал телефони за покриване на следите от източването на КТБ

Цветан Василев раздал телефони за покриване на следите от източването на КТБ

Целта била комуникацията с най-приближените му да е непроследима