Набелязани са мерки при евентуални рискове за гласуването за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) през интернет. Това съобщават от кадровия орган.

Мерките са набелязани по време на работна среща между експертите на дирекция "Информационни технологии и съдебна статистика", фирма "Абати" АД и представители на Специализирания сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР.

Фирма "Абати" е разработчик на системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС и представители на Специализирания сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР.

По време на срещата са обсъдени съвместни действия по предотвратяване и разкриване на опити за компрометиране на системата за гласуване. Оценени са потенциалните рискове за вота през Интернет и са набелязани конкретни действия при различни рискови хипотези.

Набелязаните мерки ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на 17 май.

На магистратите се влияе като в махалите и гетата по избори, сигурен Иванов

На магистратите се влияе като в махалите и гетата по избори, сигурен Иванов

Електронното гласуване за членове на ВСС е компрометирано

Припомняме, че преди ден от Движение "Да, България" алармираха, че дистанционното електронно гласуване за членове на ВСС е компрометирано. Системата не гарантира коректното отчитане на гласовете и така на практика се поставя под съмнение честността на избора. От партията демонстрираха как може да се манипулира системата и да се подмени вотът на магистратите.

От "Да, България" са притеснени от отказите на ВСС да подложи системата на одит, както и да разкрие изходния й код, с което да се разсеят съмненията. В момента одитът е проформа.

Христо Иванов е на мнение, че се разпределя съдебната власт. Освен това при изграждането на системата за електронно гласуване не са следвани препоръките на научната и експертна общност за реализиране на сигурни системи за дистанционно електронно гласуване.