Началникът на затворническото общежитие "Хеброс" към Пловдивския затвор главен експрет Славейко Данчев е арестуван късно снощи при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Арестът е осъществен на излизане от общежитието след като Данчев е получил подкуп.

В него са намерени 100 долара и 200 евро.

Подкупът е взет, за да осигури присъствието на името на затворника в списъците за предсрочно освобождаване.

Акцията е образувана при вече образувано дознание по сигнал и под надзора на прокуратурата. Има е предварителни разрешения от съда за обиск на личните автомобили, жилища и работното място на Славейко Данчев.

При извършените обиски са намерени още 2000 лв. В колата му е имало бутилки алкохол и луксозни бонбониери. Предстои да се установи дали те също са от затворници.

Ареста е станал непосредствено след съвещание, на което изпълняващият длъжността началник на затвора Божил Иванове призовал служителите си да не участват в корупционни схеми.

В трудово-поправителното общежитие са настанени затворници с присъда до три години, които имат право да работят. От Славейко Данчев и неговите колеги зависи дали затворниците ще бъдат предложени за предсрочно освобождаване при изтичане на половината от присъдата. Предложението се обосновава с добро поведение на затворника.

Обвинението, което ще бъде повдигнато на Славейко Данчев е за вземане на подкуп чрез изнудване. Законът предвижда в подобни случаи от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лв. и забрана за упражняване на длъжността за определен период от съда срок.