Имаме първите досъдебни производства относно неспазването на наложена карантина - 4 към Столичната дирекция на вътрешните работи, едно за Монтана и едно за Варна. Това съобщи за bTV вътрешният министър Младен Маринов по повод ситуацията с разпространението на коронавируса у нас.

Той напомни, че съгласно извършените промени в Наказателния кодекс за това нарушение се предвиждат 5 години затвор и 5000 лв. глоба.

По данни на Маринов за вчерашния ден малко над 400 души у нас са били в условията на карантина.

Той обясни, че в момента е е ангажиран целият полицейски състав, за да може да се извършват необходимите проверки дали тези хората спазват наложената им мярка.

Маринов посочи, че проверките се извършват както през стационарен телефон, така и чрез проверка на място. Той призова и гражданите да съобщават за нарушения. По негови думи било добре за едно гражданско общество да следи за реда. Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората, ще тестваме дали това работи, посочи вътрешният министър.

Затварят магазините, където се допуска струпване на хора
Обновена

Затварят магазините, където се допуска струпване на хора

С 6 месеца се удължава срокът за издаване на нови документи за самоличност

По негови думи на хората са били необходими няколко дни, за да осъзнаят, че това, което се прави, е извънредно, но крайно необходимо.

Запитан дали трябва да се въведат и по-сериозни мерки, Маринов подчерта, че става въпрос за ситуация, с която не сме се сблъсквали. В страни с по-централизирана власт много бързо се налагат мерките, при нас трябва определено време с много силно медийно участие, за да осъзнаят всички, че това е реална опасност, обясни той. По негови думи от вчера се наблюдава по-серизен отлив от обществените места, а ситуацията в супермаркетите се е нормализирала. Всички разбраха че храна има и ще стигне, изтъкна той и добави, че органите на реда имат канал за комуникация със собствениците на големи вериги, за да реагират там, където се сигнализира за проблем.

Маринов съобщи, че в Пловдив вече има среща с лидерите на ромските общности, за да се разясни риска от събирания в махалите.

Вътрешният министър съобщи и че в област Пловдив е задържано лице, разпространявало невярна информация относно коронавируса. Той обясни, че въпросният задържан е твърдял, че в определено учебно заведение има 100 заразени, но ръководството на заведението крие.

В такава сериозна ситуация не бива да се играе със страховете на хората, подчерта Маринов и допълни, че се следи и онлайн пространството.

МВР предупреди: ало-измамите ще включат в сюжета си и COVID-19

МВР предупреди: ало-измамите ще включат в сюжета си и COVID-19

МВР призовава гражданите да не вярват на телефонни обаждания от непознати

По негови думи ситуацията е идеална среда за телефонните измамници и по тази причина вече са изготвени указания от МВР, които се разпространяват сред гражданите. Маринов обясни, че схемата е старата - близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус, или му трябват пари, за да бъде настанен в болница.

Маринов заяви, че полицаите, които проверяват спазването на карантината, са снабдени с маски и ръкавици, а тези, които работят в доказано заразена среда, имат и костюми. Той увери, че има лични предпазни средства за всички, които работят на първа линия с потенциално заразени.

По негови данни на откритата телефонна линия за въпроси относно коронавируса за 24 часа са постъпили 1600 обаждания.

Той напомни и че се удължава крокът на валидност на личните документи с 6 месеца, за да не се трупат хората на опашки.

Относно контрола на границите Маринов обясни, че по въздух са били поставени камери още преди месец, а на сухопътните в момента се работи с преносими уреди, които измерват телесната температура на лица, идващи от рискови държави.

Обнародваха промените в Закона за здравето и Наказателния кодекс

Обнародваха промените в Закона за здравето и Наказателния кодекс

С извънреден брой на Държавен вестник

Предстоят тестове на камери, които могат да обхващат всички трасета на граничния пункт, съобщи той.

Маринов съобщи, че днес в 12 часа ще се проведе конферентна връзка с всички вътрешни минитри на ЕС, за да се приложи еднакъв стандарт за всички европейски граници. Доставките трябва да продължат и тук е изпитанието за солидарността на Европа, обобщи той.

Относно мигрантския натиск по гръцко-турската граница министърът посочи, че там все още има напрежение, но при нашата граница с Турция обстановката е нормална и властите имат готовност да реагират.