Заради извънредното положение заради коронавируса премиерът Бойко Борисов обяви, че се удължават срокове за издаване на документи, протоколите за скъпи лекарства и решенията на ТЕЛК.

С 6 месеца се удължава срокът за издаване на нови документи за самоличност, до май пък се удължава за подмяна на другите документи. Решенията на ТЕЛК се удължават до март, а на протоколите за скъпите лекарства - с 12 месеца.

Големи опашки пред магазините и аптеките в София

Големи опашки пред магазините и аптеките в София

Жителите на София купуват най-необходимото

Борисов благодари на президента Румен Радев, че бързо е подписал указите за извънредното положение и те вече са в сила. И след като това е факт, той апелира мерките да се спазват стриктно, със самодисциплина и да не се позволява струпване на местата, които са отворени.

"Апелирам към собствениците на големи вериги, магазини, там, където се допуска струпване на хора, дал съм указания на РЗИ и МВР установи ли се магазин, в който на касата или вътре има струпване, да бъде затварян веднага", каза Борисов.

Той уточни, че в ресторантите остават само кухните с храна за вкъщи и за кетъринг.

"Колкото повече намалим движението, бихме избегнали риска", поясни Борисов.

Втори починал от коронавирус у нас
Обновена

Втори починал от коронавирус у нас

Почина 74-годишният пациент на "Пирогов"

"Излизането на разходка да става само със семейството, да не се допуска струпването, особено по магазини, да не се правят ремонти, ако трябва известно време. Да се дисциплинираме, за да може двете седмици тези мерки да дадат резултат и да започнем да отпускаме по-широко движение", повтори премиерът.

Борисов добави, че се обмисля дали заповедта на Министерство на здравеопазването да не прерасне в закон, който да се отнася само за коронавируса.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че в ромските махали ще има повече мерки от страна на МВР.

Става въпрос за магазините по търговските улици - за дрехи, за обувки, строителни магазини, фризьорски салони. "Ако установим струпване на хора, магазините ще бъдат затваряни", разкри здравният министър Кирил Ананиев.

Пред големите магазини има патрулни коли и когато се забележи струпване на хора, те също ще се намесват.

"Няколко пъти обяснихме и призовахме да няма струпване на хора. Храна има. Няма нужда от запасяване. Няма как да държавата да застане до всеки един и да го пази да не се реди на опашка. Тук говорим за лична самодисциплина", добави доц. Ангел Кунчев.

Министър Младен Маринов съобщи, че вече има телефонни измами заради коронавируса.

"Установили сме единични случаи на опити да се казва, че има близки, които са с коронавирус и трябват пари, за да бъдат настанени в болници. Всеки да звъни на телефон на 112 и там ще получи нужната информация", каза министърът.

Зъболекарските кабинети продължават да работят, в болниците се спазват специфични мерки.

Обнародваха промените в Закона за здравето и Наказателния кодекс

Обнародваха промените в Закона за здравето и Наказателния кодекс

С извънреден брой на Държавен вестник