Ако се изисква тотално прилагане на медицинските стандарти у нас, между 50 и 70% от лечебните заведения ще трябва да затворят.
Това заяви шефът на дирекция „Медицински дейности" в здравното министерство доц. Стоян Александров, цитиран от zdrave.net.

Стандартите съдържат минималните изисквания, на които дадено лечебно заведение, клиника или отделение трябва да отговаря, за да изпълнява дейности по определена медицинска специалност. Изискванията засягат материалната база, както и съответната осигуреност с кадри и апаратура.

До момента има утвърдени 30 медицински стандарта, показва справка на сайта на здравното министерство.
През ноември 2008 г. правителството прие Национална програма „Медицински стандарти в РБ 2008-2010", която предвижда до края на идната година у нас да бъдат утвърдени 53 нови стандарта по специалности, както и да се актуализират 25-те налични до момента.

Досега няма случай лечебно заведение да е затворило, защото не отговаря на изискванията на медицинските стандарти. За момента тези документи играят по-скоро ролята на стимул за болниците да повишават качеството си, посочи доц. Александров.

Новата здравна карта обаче ще вземе предвид дали определено лечебно заведение отговаря на стандартите като изискване за качество, допълни той.