Правосъдният министър Надежда Йорданова определи като опит за спиране на съдебната реформа сигнала на главния прокурор до Конституционния съд заради закриването на специализираното правосъдие, съобщава Нова телевизия.

Йорданова заяви, че не е склонна за прегласуване на текстовете от Закона за съдебната власт (ЗСВ), каквото искане имаше от Гражданския съвет (ГС) на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица. ГС поиска още три месеца отлагане на пълното закриване на спецправосъдието, за да бъде изгладен проблемът със специалните разузнавателни средства.

По думите й в момента само се вдига шум, а не се работи по изпълнението на закона.

Йорданова заяви, че има различни възможни сценарии за процедурата по отстраняването на главния прокурор. Това са събиране на нови доказателства и иска спиране на произнасянето по същество. Въпреки всичко очаквам и вярвам, че ще обсъдим по същество представените основания и ВСС ще се произнесе по тях, посочи правосъдният министър.

Тя настоя максимално бързо парламентът да започне работа по избор на нови членове на ВСС и съдии в Конституционния съд, защото иначе може да се стигне до сценарий двете институции да бъдат блокирани заради непопълнени квоти.

Припомняме, че на 14 април депутатите гласуваха на второ четене промените в ЗСВ и закриха специализираното правосъдие. Главният прокурор Иван Гешев пък сезира Конституционния съд заради гласуваните промени.

Надежда Йорданова вижда съпротива в закриването на спецправосъдието

Надежда Йорданова вижда съпротива в закриването на спецправосъдието

Тя беше изслушана в ресорната парламентарна комисия