ВКС намали присъдата на организаторката на групата, склонявала бременни да продават бебетата си.

Върховния касационен съд намали присъдата на организаторката на групировката, склонявала бременни да продават бебетата си.

Припомняме, престъпната схема беше разкрита през август 2015 г.

Срещу ръководителката на групата Цветелина Стоянова - управител на "Маркетлинкс" ООД - София и маркетингов специалист за сдружение "Надежда за нас 2008", бяха повдигнати обвинения за четири престъпления. Като участнички в групата бяха привлечени и Снежина Спасова - адвокат в Софийска адвокатска колегия, и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина "Веселата къща".

Схемата била замислена през септември 2013 г. от Стоянова. Сдружението "Надежда за нас 2008" подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Чрез дейността си в сдружението Стоянова намирала бременни жени без брак или такива, които били разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си. Причините най-вече били липса на финансови възможности.

Изправят на съд група, склонявала бременни да продават бебетата си

Изправят на съд група, склонявала бременни да продават бебетата си

Бебетата били продавани за сумата между 6000 и 10 000 лв.

Тричленен състав на Върховния касационен съд измени решението на Апелативния специализиран наказателен съд, като: намалява наложеното на подсъдимата Цветелина Стоянова наказание на 3 г. лишаване от свобода за престъплението с пострадал Христина Д.; намалява наложеното й наказание на 3 г. лишаване от свобода за престъплението с пострадал Светослава Й.; освен това намалява на 3 години затвор определеното общо най-тежко наказание на подсъдимата. Съдът отлага изпълнението му за изпитателен срок от 5 години и оставя в сила решението в останалата му част.

Делото е образувано по протест на подсъдимата Цветелина Стоянова срещу решението на АСНС, с което е потвърдена присъдата на Специализирания наказателен съд. С нея Стоянова е призната за виновна в извършването на две престъпления - набиране чрез обещаване на облага на бременни жени с цел продажба на децата, за което са ú наложени наказания "лишаване от свобода" в размер на по 3 години и 6 месеца и "глоба" в размер на по 25 000 лева.

Според върховните съдии необходимото наказателно въздействие може да бъде обезпечено и с отлагане изтърпяването на определеното общо наказание от 3 години затвор за максимално допустимия срок от 5 години. По този начин ще се реализира предупредителният потенциал на условното осъждане, тъй като през целия този период реална е заплахата подсъдимата да изтърпи отложеното наказание, поради което и ще има възможност тя да преосмисли демонстрираното по настоящето дело поведение, посочват от ВКС.