Етичната комисия към Висшия съдебен съвет не намира за укоримо магистрат да има влог в която да е търговска банка. Това заяви пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

Считаме, че се създава медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите, защото в тази банка - КТБ, влогове са имали не само магистрати. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-много вложените пари, категоричен бе Тодоров.

Днес Етичната комисия се събра да обсъди изнесените миналата седмица списъци, за които се твърди, че са от синдиците на КТБ и в които са споменавани имената на настоящи, бивши магистрати и техни съпрузи и родини. За проследяване на парите на магистратите настояха както депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, така и правосъдния министър Екатерина Захариева.

Комисията ще изиска от синдиците на КТБ оригиналните списъци, защото в медиите се появяваха различни информации и в продължение на дни имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати.

След като направим този филтър ще предоставим тази информация на Сметната палата и ще ги помолим да направят проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации, обяви предстоящите стъпки Тодоров.

Той поясни, че, когато от Етичната комисия поискат списъците от синдиците, ще ги помолят да бъде направена разбивка по години, тъй като магистратите декларират имуществото си за предходната година и ще е много трудно да се направи сравнение, ако нямат тази предварителна разбивка.

От медиите кадровците на Темида научили, че НАП са е самосезирала по случая. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите или недеклариране, за което бъдем уведомени, ще сезираме НАП, обеща Ясен Тодоров.

По думите му проверката ще обхване действащите магистрати, които са излезли в списъците, защото бившите не са в юрисдикцията на ВСС.