Антони Тренчев и Коста Кънчев не фигурират нито в списък на Интерпол, нито на Европол. Това посочват от компанията за криптовалута Nexo, съобщава БНТ.

Те уточняват, че на двамата не са издавани червени бюлетини и европейски заповед за арест и подобна информация е "категорично невярна".

Това е видно от постоянно обновявани публични списъци на тези уважавани международни агенции, отбелязват от компанията и посочват и линкове със списъците на издирвани лица:

  • Европол - https://eumostwanted.eu/
  • Интерпол - https://www.interpol.int/en/How-we-work/Notices/View-Red-Notices/
Гешев разбрал от Интерпол, че двама от обвиняемите по Nexo кацнали в Белград

Гешев разбрал от Интерпол, че двама от обвиняемите по Nexo кацнали в Белград

Главният прокурор очаква в сръбската столица да пристигнат Божков, политици, Къро..

Припомняме, позицията на Nexo идва, след като по-рано днес прокуратурата поиска задържането на Тренчев и Кънчев от властите в Белград. Новината съобщи главният прокурор Иван Гешев.

В началото на годината след обиски в сградата на Nexo в София прокуратурата обяви, че на четирима души от компанията са повдигнати обвинения. Причината са данни, че от 2018 г. до 12 януари 2022 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови те са участвали в престъпна схема, а един от тях е ръководил организираната престъпна група. Групата била създадена с цел да извършва престъпления в страната и в чужбина- пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Имало и данни за трансфери от криптобанката към радикалната групировка "Хамас".

Основателят на Nexo Тренчев си е у дома и работи пред един компютър

Основателят на Nexo Тренчев си е у дома и работи пред един компютър

Антони Тренчев отново отрече каквито и да е престъпни дейности да са извършвани от компанията