Българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той. Това се казва в декларация на Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ), изпратена до медиите минути след като окръжният съд в Добрич пусна срещу "подписка".

Пуснаха срещу "подписка" българина, за когото САЩ искат екстрадиране

Пуснаха срещу "подписка" българина, за когото САЩ искат екстрадиране

В София и в Добрич стягат протест в четвъртък

На 7 април 2018 г. Желяз Андреев бе задържан от МВР в родния му град Добрич заради искане от страна на САЩ за екстрадирането му. Към Желяз има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

В периода май 2013 г. - април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е назначен на изпитателен срок и негово пряко служебно задължение е да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air, без да подозира, че подобни сделки могат да се окажат нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

САЩ искат екстрадирането на българин

САЩ искат екстрадирането на българин

Нашенецът търгувал със Сирия

Сирийските авиолинии са включени в списъка от клиенти на AW Tronics, на които Андреев е длъжен да представи услугите на компанията. Изборът на кои клиенти да се представят услугите не е по желание на продавачите и съответно Андреев не е имал свободата да решава на кого да представи услугите на дружеството и на кого - не, се казва в декларацията на НФСБ.

Андреев е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство в компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава. Компанията не е предоставила инструктаж на служителите си кои клиенти са потенциално рискови нито по българското, нито по американското законодателство.

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Служителите не знаели, че трябва да спазват американското законодателство

От патриотичната партия припомнят, че България и САЩ са подписали договор за екстрадиция, ратифициран от българските власти през 2008 г. Според закона "екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава".

Към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) нито България, нито ЕС са наложили такова ембарго към Сирия. Това означава, че деянието, за което прокуратурата във Флорида обвинява Желяз Андреев, не е престъпление нито по българското, нито по европейското законодателство и екстрадирането му е недопустимо, категорични са от НФСБ.

Цачева разчита на съда по казуса с екстрадирането на българина в САЩ

Цачева разчита на съда по казуса с екстрадирането на българина в САЩ

Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран, коментира адвокат Марковски

"Няма доказателства, че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото, защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала. Няма доказателства, че Андреев е фалшифицирал документи. Няма доказателства, че Андреев е заговорничел срещу България или дори срещу САЩ. Няма доказателства, че Андреев е нарушил който и да било български закон", пише ясно в декларацията.

От НФСБ напомнят на прокуратурата и на Министерството на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава.

Прокуратурата поиска 60 дни арест за българина, издирван в САЩ

Прокуратурата поиска 60 дни арест за българина, издирван в САЩ

Българинът може да получи до 20 години затвор в САЩ

"Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон. Ние вярваме, че не е!", завършва декларацията на НФСБ.