Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението за привличането като обвиняем на Никола Тупарев, съобщи Нова телевизия.

В заведеното срещу продуцента дело апелативните прокурори не са открили данни за извършено престъпление.

Тупарев бе задържан на 27 юни за финансови престъпления. Обвинен бе за това, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 година е присвоил пари - собственост на фирма, в която е съдружник. Още на 4 юли, при гледането на мярката за неотклонение на телевизионния продуцент пред съда, Софийската апелативна прокуратура се отказа от искането на колегите си от градската прокуратура Тупарев да бъде задържан. Така Тупарев излезе от ареста без наложена мярка за неотклонение, а с днешното решение отпада и обвинението срещу него.

Прокурорът, който привлече като обвиняем Тупарев, е Димитър Франтишек. На 1 юли и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на цялостна проверка на работата по случая, а десетина дни след това Франтишек бе командирован за три месеца в Районна прокуратура - Смолян с аргумент, че прокурорите там имат нужда от подкрепление заради заетост. Командироването на Димитър Петров е от 22 юли, тъй като дотогава той бе в отпуск, като се предвижда той да работи в Смолян до 22 октомври тази година.

Името на магистата е свързвано и с казуса "Осемте джуджета", по което на Петър Петров - Пепи Еврото все пак бе повдигнато едно обвинение. Срокът на проверката обаче не обхваща работата на този прокурор по разследването на АКФ, което е от 2020 г. и е за минали периоди.

Сарафов гледа под лупа делата на прокурора по Нико Тупарев, а и на Осемте джуджета

Сарафов гледа под лупа делата на прокурора по Нико Тупарев, а и на Осемте джуджета

Назначена е проверка на работата на прокурора от СГП Димитър Франтишек Петров

Припомняме, че Димитър Франтишек Петров бе и административен ръководител на закритата Специализирана прокуратура. Той подаде оставка и се оттегли от поста през 2020 г. След разформироването на специализираното правосъдие стана прокурор в СГП.

News.bg припомня коментара на Нико Тупарев, след произнасянето по мярката му, в който той бе особено загрижен както за здравето на прокурор Петров, така и за условията в следствения арест: