Николай Банев се отказа от всички свои защитници в началото на днешното дело в Специализирания наказателен съд.

След като разговаря насаме с адвоката си, за когото твърди, че не бил разговарял от пет месеца, той отново преупълномощи досегашните си защитници и те продължават да го защитават, информира БиТиВи за случките в съдебната зала.

По време на заседанието Банев поиска да даде обяснения, в които определи делото като бутафорно. По думите му той 20 месеца бил задържан под строг тъмничен режим. Той се оплака и от законовата репресия, която се води срещу него.

Николай, съпругата му Евгения и майка му Мария Баневи са обвинени в организирана престъпна група, данъчни престъпления по отношение на две търговски дружества и пране на пари и държане на боеприпаси.

Банев поиска съдът да му покаже документ за изискуеми и неплатени данъци, за да се оправдае задържането му, за което твърди, че е неоснователно.

В края на изказването си бизнесменът поиска отвод на съдията и прекратяване на делото. Всичко това беше отхвърлено от съда и определено като неоснователно.

Част от бившите служители на семейството вече са дали показания. По думите им, вместо в сметките на компаниите, парите отивали в сметки на фамилия Баневи.

Пред репортери Евгения Банева заяви, че нищо не се случва по делото, че то е спряло и поради отлагането на заседанията, и най-вече - поради неявяване на свидетели. За 10 месеца са разпитани само пет свидетели, каза тя. "С тоя темп, ако така вървим, свидетели ще разпитваме в следващите 17-18 г.", каза Банева и каза искането си мъжът й да бъде освободен под домашен арест, защото бил на 61 г.

По думите й само прокуратурата е поискала 170 свидетели. Отделно те ще посочват свидетели.

От защитата изтъкнаха колко болен бил Николай Банев и как майка му пътува от Хасково за всяко дело.

До тук нямаме отложено съдебно заседание поради неявяване на нито един свидетел, обясни представител на държавното обвинение. Последното заседание бе отложено, защото подсъдимите Банев и Банева, с които се осъществяваше връзка чрез скайп, не дадоха съгласие да се пристъпи към разпити на свидетели в тяхно отсъствие, искаха физически да присъстват.

Днес стана ясно, че на 24 юни Банев е подал заявление до Спецсъда, че се отказва от защитниците си, каза един от прокурорите.. Той е с постоянен арест и съгласно императивните разпоредби на НПК, защитата му е задължителна. Съдът е поискал съдебен защитник, който трябва да се запознае с огромния обем материали, за да може ефективно да защитава подсъдимия. По тази причина от Спецсъда са се обадили на свидетелите в цялата страна да не идват по причини извън прокуратурата и извън съда във връзка с поведението и защитната стратегия на подсъдимите. 

ВКС не допусна касационно обжалване на Баневи за отнемане на над 87 млн. лв.

ВКС не допусна касационно обжалване на Баневи за отнемане на над 87 млн. лв.

Определението е окончателно

Другият прокурор обясни, че на миналото съдебно заседание са дошли двама свидетели и Баневите не са поискали свидетелите да бъдат разпитани. Той уточни, че свидетелите знаят факти и обстоятелства, които имат отношение към предмета на доказване. Призовани са с оглед на разкриване на обективната истина.

На предходното заседание са депозирани молби от голяма част от защитниците на тримата (Евгения, Николай и майка му Мария) с искане делото да се спре до изясняване на ситуацията в страната - дали ще бъде продължена карантината, дали ще има извънредно положение, защото и тримата били рискови. Забавянето не е от страна на прокуратурата и на съда, уточни прокурор по делото.

В началото на годината Евгения Банева беше пусната под домашен арест, а Николай Банев все още е в следствения арест.

С 300 тома доказателства КПКОНПИ иска имуществото на Баневи

С 300 тома доказателства КПКОНПИ иска имуществото на Баневи

Двамата са обвинени в участие в организирана престъпна група

Припомняме, съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгна през октомври 2018 г. когато бяха арестувани в Ница. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. На 12 юли 2019 г. Евгения Банева бе пусната от ареста по здравословни причини. Майката на Николай Банев - Мария е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв.