Пълна мъгла около бъдещето на здравеопазването.
Повече въпросителни, отколкото отговори дадоха здравният министър Анна-Мария Борисова и финансовият министър Симеон Дянков.

По-късно се оказа, че това е последната пресконференция на Борисова в качеството й на министър, тъй като веднага след брифинга тя се качи при премиера Борисов и депозира оставката си, която бе моментално приета.

Не е ясно колко ще доплащаме за здравеопазване, стана ясно по време на пресконференцията.
Обсъжданите 20% доплащане, опровергани от премиера, са излезли от Димитър Ленков от БЛС, посочи Борисова.

До месец финансовото министерсвто трябва да изчисли цената на основния пакет здравни услуги. Едва тогава, по думите й, ще е ясно колко ще се доплаща.

Освен солидарен здравен фонд ще има и доброволен здравен фонд, тъй като има недостиг на средства. С въвеждането на доброволен здравен фонд ще въведем ред, категорична бе министър Борисова.

Самият болен ще е контрольор на системата, допълни тя. Борисова коментира още, че и днес болните доплащат лечението си, но това или не е регламентирано или е полурегламентирано.

Аз искам да въведем правила, нека да има ред, призова здравната министърка в оставка. 25 хронични заболявания няма да се доплащат, децата, пенсионерите и социално слабите ще се осигуряват в доброволния здравен фонд от държавата, стана ясно още от думите на Ана Мария Борисова.

Тя посочи, че има една група хора, които са социално слаби в "определен отрязък от време". Тези хора, ако нямат възможност да доплатят, ще търсят съдействие от малък социален фонд, който ще има представителство в болниците. Ще се проверява дали този пациент, който не може да си плати, дали действително няма средства.
Ще се проверява има ли имущество, автомобил и други придобивки.

Попитана дали хората, които имат жилища, а в България те са по-голяма част от гражданите, няма да могат да разчитат на този малък социален фонд, здравният министър отговори: "На запад малко хора имат жилища".

Не стана ясно как министър Борисова изчисли, че доброволното здравно осигуряване ще струва 5-6 лева месечно, след като още не е изчислено колко точно ще трябва да се доплаща. "Трябва да вярваме, че нещата в България ще се оправят. Вярвате ли, че нещата ще се оправят, защото аз вярвам", изтъкна министърът в оставка Ана Мария Борисова.

От къде ще дойдат парите за този малък социален фонд, отговор не дойде и от финансовия министър Симеон Дянков. "Ще се намерят пари", лаконичен бе той. Финансист номер 1 обеща до края на октомври да са готови разчетите за стойността на здравните услуги.

Финансовия министър разбра за оставката на колежката си заедно с медиите от официалното съобщение на пресслужбата на МС. Коментар от него нямаше.