Адвокатите на петимата полицаи, подсъдими по делото "Чората", поискаха от Военноапелативния съд да бъде назначена нова експертиза.

Тя трябва да установи причините за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров - Чората.

До този момент по делото е приложена експертизата на покойния вече Стойчо Раданов. В нея се твърди, че Чората е починал вследствие на полицейски побой.

Въз основа на нея Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски са обвинени в умишленото убийство. Те бяха изпратени на операция „Респект" през ноември 2005 година като част от противодействието на престъпността в Благоевград.

Припомняме, преди месец Върховният касационен съд постанови процесът да започне отначало по настояване и на подсъдимите, и на прокуратурата, и на роднините на благоевградския бизнесмен.

Роднините на Димитров, както и адвокатите на подсъдимите, поискаха от Военноапелативния съд да бъдат допуснати и още доказателства - разпит на свидетели и допълнителни справки, които да изяснят обективната истина около случилото се на 10 ноември 2005 г. в Благоевград.

Това е третото разглеждане реално на процеса от съдебен състав, след като и преиз есента на 2008 година петимата полицаи получиха общо 82 години затвор.