Само за едно денонощие жителите на градовете Пазарджик, Велинград, Кюстендил, Ямбол, Септември, Белово и Пещера станаха обект на ало-измамниците. Този път измамниците действали по двойки, като се обаждали на жертвите си по два пъти.

Вчера жертва на такава схема стана възрастна жена от Ямбол. Тя получила обаждане на домашния си телефон от човек, който твърдял, че е лекар. Измамникът потърсил 28 000 лева за операцията на нейна близка. Жената се усъмнила и прекратила разговора, но малко след това тя получила второ обаждане от мъж, който се представил за полицейски служител. Той я помолил да съдейства за задържането на измамникът от първото обаждане. Без да се замисли, възрастната жена хвърлила през терасата си 3960 лева на непознатия "полицай".

Жената си дала сметка, че е станала жертва на измама часове след като предала парите и се обърнала към полицията. По случая е образувано досъдебно производство в РУ - Ямбол. Извършителите на престъплението се издирват, съобщават от МВР.

Вчера подобен сценарий се разигра и в Кюстендил. Криминалисти от Дупница задържаха мъж, отмъкнал 900 лева от възрастен мъж в село Крайници. Служителите на МВР предприели незабавни мерки за намирането на измамника. 25-годишният К. И. е задържан и е известен на полицията с криминалните си деяния, бил е осъждан. Прибраната от възрастния мъж сума е иззета, а срещу извършителя е започнато досъдебно производство в РУ-Дупница.

Често измамниците заплашвали жертвите си, че ако не предадат парите, ще бъдат съдени за неоказване на съдействие на органите на реда. От полицията напомнят хората да не се предоверяват на непознати и в никакъв случай да не им дават пари, особено ако се търсят по телефона.

Фалшиво ченге ще лежи 2 години за измама

Фалшиво ченге ще лежи 2 години за измама

Рецидивистът е от „столицата” на измамниците – Ветово

Напомняме, че през последните седмици бяха подадени много сигнали за телефонни измами, което прави темата за ало-измамниците безкрайно актуална. В края на миналата седмица стана ясно, че МВР ще създаде ново звено, което специализирано ще се бори с телефонните измами.

Задържаха измамника, „ужилил” баба с 40 000 лв.

Задържаха измамника, „ужилил” баба с 40 000 лв.

Общо четирима са хванати за телефонни измами в Добричко

С цел по-бърза реакция на служителите на реда, в някои населени места в страната по всички блокове и кооперации са разлепени телефоните на кварталните полицаи.