В МВР се създава ново звено, което ще се бори с телефонните измами. Това обяви в студиото на предаването "Здравей, България" на Нова телевизия служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Той подчерта, че за пръв път има звено, специализирано в разкриването на телефонните измами. Узунов се надява с новия сектор да се сложи край на епидемията от "ало"-измами.

Той призна, че в Червен бряг са най-големите родове, които извършват тези престъпления като занаят.

Относно уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов, Узунов обясни, че той е нарушил интересите на МВР и на обществото. Министърът отказа да коментира медийните изяви на бившия главен секретар на МВР, който твърди,че е упражнен натиск за уволнението му.

Узунов е категоричен, че Костов е нарушил политическия неутралитет.

Припомняме, че Софийската градска прокуратура отказа да разследва МВР шефа за оказан натиск върху Георги Костов. Костов сезира прокуратурата за начина, по който е уволнен. Твърди, че му е оказан натиск. По думите на Георги Костов, в разговор "на четири очи" служебният министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. Мотивът бил загубено доверие. Самият Огнян Герджиков категорично отрече.

Прокуратурата извърши проверка и заключи, че върху главсека Георги Костов не е оказан натиск. С този мотив държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство по сигнала му.

Пламен Узунов е категоричен, че нарушаването на политическия неутралитет е причина за освобождаването на Костов, а не това, че той не може да работи с него. По думите на министъра главсекът е сменял служители на МВР с обяснение, че не се харесват на даден политик. Това е ставало през 2015 и 2016 година.

Върху главсека Костов не е упражнен натиск

Върху главсека Костов не е упражнен натиск

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство

Относно отстранения шеф на Областната дирекция на МВР (ОДМВР)-Перник, Пламен Узунов подчерта, че той не е уволнен, а е временно отстранен до приключване на проверката срещу него. Сигналите срещу полицейския началник били от началото на февруари, много преди той да бъде посетен в дирекцията.

Узунов е категоричен, че няма нито един уволнен полицейски служител, а пернишкият директор е единственият, срещу когото се извършва проверка.

Във връзка с предотвратяването на купуването на гласове, Пламен Узунов увери, че са предприети всички мерки, за да се гарантира прозрачност на изборите. Проверяват се всички постъпващи сигнали. В случай, че проверката докаже престъпление, отговорните трябва да понесат наказателната си отговорност. Има междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС, МВР и всеки един сигнал се обсъжда и проверява, подчерта Узунов.

Полицейски началник изхвърли ордените си пред централата на МВР

Полицейски началник изхвърли ордените си пред централата на МВР

След като беше уволнен като шеф на полицията в Перник

Той коментира убийството на Георги в Борисовата градина и информацията, че задържаният Йоан е бил прикрит. МВР шефът посочи, че ако това се докаже, ще се потърси отговорност. Разследващите извършват проверка в тази насока. По думите на министъра доверието между полицията и гражданите е прекъснато. Затова органите на реда работят в посока възстановяването му.

Гражданите не съдействали за разкриването на убийството в Борисовата

Гражданите не съдействали за разкриването на убийството в Борисовата

Ако някой е разпознал Йоан и е скрил това, ще бъде наказан

Продължава проверката и във връзка с информацията, че момиче от столичното 21 училище в кв. "Лозенец" е ритано от съученик. Узунов заяви, че засега няма идентифициран нападател.

В борбата с битовата престъпност, МВР е извело служителите си от кабинетите. Пламен Узунов е убеден, че обществото трябва да чувства по-голяма сигурност.

На въпрос за намесата на Турция във вътрешните ни дела, той отговори, че служебният кабинет има позиция и тя била изразена с действията на външно при разговора с турския посланик Сюлейман Гьокче. Очаква се в рамките на днешния ден правителството да излезе с дипломатична позиция, която ще бъде изразена по съответния ред.

В заключение Пламен Узунов отчете, че миграционният натиск е намалял драстично в сравнение с миналата година, но има леко увеличение в сравнение с този февруари.