19-годишен младеж е арестуван за нападение над служител на Държавно горско стопанство - Котел, който към момента на нападението е изпълнявал служебните си задължения, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Сливен.

Инцидентът става на 13 март, вторник. Тогава в горското се получава сигнал, според който в местността Канала в землището на село Градец се извършва незаконна сеч.

На мястото пристига екип с 6 горски служители, които установяват мъже, извършващи незаконна сеч. Горските се опитали да задържат нарушителите, които обаче ги нападнали. 19-годишният задържан взел камък и ударил единия от горските инспектори, след което избягал.

Униформените от Районното управление в Котел започнали разследване и установили нападателя. Той е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

73% от българите се притесняват от сечта и измирането на горите

73% от българите се притесняват от сечта и измирането на горите

64% се тревожат за въздуха и водата, но едва 26% декларират, че рециклират

Единият от нападнатите горски инспектори обясни пред Нова, че нарушителите всъщност били около 30 души. На мястото имало и 10 каруци.

По думите на пострадалия инспектор горските настигнали каруците и успели да спрат последната. Те поискали документите на лицата в каруцата, които отказали да се идентифицират и започнали да буйстват и да се опитват да избягат. Тогава горските свалили лицата от каруцата.

След малко обаче единият от избягалите нарушители се върнал при задържаната каруца. Според горския служител това бил синът на задържания бракониер. "Ние ги познаваме. Те са едни и същи, постоянно идват и секат незаконно." Когато пострадалият се обърнал, въпросното лице хвърлило два камъка по инспектора.

"През години съм бил много бит. Три пъти съм удрян с кол, един път с желязо, два пъти с брадва. Опиран ми е нож, вдигана ми е пушка. Срещу мен са тръгвали и с моторен трион", разказа горският. От местната полиция пък разказват, че преди това не е имало нападения срещу длъжностни лица.

Горските в страната извършиха 3 400 проверки за седмица

Горските в страната извършиха 3 400 проверки за седмица

Съставени са общо 191 акта

Припомняме, през последните месеци проверките за незаконна сеч в страната зачестиха. Само в рамките на една седмица горските инспектори от всичките 16 Регионални дирекции по горите направиха  общо 3 400 проверки, в хода на които са съставени общо 191 акта за установени административни нарушения.

Нападенията срещу горски служители също не са малко. В края на месец август миналата година цигани нападнаха с дървени колове горски инспектори заради незаконна сеч.

При последният такъв случай група цигани нападнаха екип от Дирекция по горите в Берковица с мачете и брадви, което предизвика силен обществен отзвук.

Запалиха две коли на горски стражари в Исперих

Запалиха две коли на горски стражари в Исперих

Колите са изгорели пред домовете на двамата лесничеи