Софийската военноокръжна прокуратура приключи разследването срещу полицаите Пламен Николов Карпузов и Йордан Момчилов Костадинов от РУ-МВР-Дупница, обвинени в престъпления по служба във връзка с побоя над сина на журналистката от в-к „Струма" Лидия Павлова и негов приятел, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването са събрани доказателства, че служителите на МВР не са изпълнили задълженията си по служба, като не са предприели своевременно необходимите мерки за издирване на извършителя, нанесъл побой на Руси Русалинов Начев и Иван Владимиров Павлов в дискотека „Фейсис"- гр. Дупница на 8 номеври тази година.

Те не са предприели действия за запазване на местопроизшествието и за установяване на свидетелите - очевидци на престъплението.

От бездействието им са произлезли вредни последици, изразяващи се в несвоевременно образуване на досъдебно производство срещу извършителя на побоя - Георги Красимиров Градевски (известен с прякора Конана) и затрудняване на разследването по образуваното по случая досъдебно производство в Районна прокуратура - гр. Дупница.

Софийската военноокръжна прокуратура внесе в Софийския военен съд постановление за освобождаване на обвиняемите от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за извършените от тях престъпления по служба.

Припомняме, на 5 декември след проверка в РУ на МВР-Дупница стана ясно, че двамата дупнишки полицаи са покрили Конана след побоя. Тогава бяха образувани двете досъдебни производства.

Същия ден Пламен Галев бе задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Пламен Галев и Красимир Оков са обвинени, че са изнудвали журналистката от в-к "Струма" Лидия Павлова.

Целта е била синът на Павлова и неговият приятел да оттеглят жалбите си срещу Георги Градевски-Конана, който е сред охранителите на Галеви. Самият Градевски е арестуван по време на спецакция на прокуратурата, МВР и ДАНС.

На 12 декември Софийски градски съд остави в ареста Пламен Галев, Красимир Оков и Георги Градевски.