Няма да се наложи бившият финансов министър Симеон Дянков да бъде обявен за издирване. Това обяви пред БиТиВи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че Дянков е влязъл в контакт с прокуратурата и днес трябва да бъде уговорен ден и час за привличането му като обвиняем.

Припомняме, че на брифинг вчера Арнаудова обяви, че предстои Дянков да бъде обвинен по повод продажбата на държавния дял в ЕВН. Той обаче не можел да бъде открит, за да му се повдигнат обвинения. Затова Румяна Арнаудова заяви, че вероятно той ще бъде обявен за общодържавно издирване.

И Симеон Дянков влиза в списъка с обвинени от прокуратурата
Обновена

И Симеон Дянков влиза в списъка с обвинени от прокуратурата

Вероятно ще бъде обявен за общодържавно издирване

По-късно Симеон Дянков разпространи до медиите позиция, в която обяви, че няма нужда да бъде издирван, тъй като ще съдейства на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Дянков ще бъде обвинен за престъпление по служба. Румяна Арнаудова обясни, че то е свързано с приватизацията. Конкретните обстоятелства ще бъдат обявени, след като стане предявяването му.

Симеон Дянков обеща да отговори на интереса на прокуратурата

Симеон Дянков обеща да отговори на интереса на прокуратурата

Няма да има нужда да бъде обявяван за общодържавно издирване

Прокуратурата смята, че от действията на Симеон Дянков е налице щета от 20,8 млн. лева. Трябвало е тези пари да отидат във фонда за гарантиране на пенсионната система, но това не се е случило.

По-късно БНР съобщи, че Дянков е призован на разпит в Столичното следствие на 18 януари. Датата е договорена на разговор между наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура и адвоката на бившия финансов министър - Марин Марковски.

Румяна Арнаудова е категорична, че обвиненията към бившия енергиен министър Трайчо Трайков не са политически. Става дума за икономически престъпления, като разследването е започнало преди около година и половина.