Притеснително е, когато има съмнение, че инстутуциите не могат да гарантират сигурността на висшите служители в държавата. Така адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" коментира пред БНР случая с автомобила на НСО, с който се придвижва председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според него конкретният случай показва, че цялата система не работи и няма кой да понесе политическата отговорност. Ние не виждаме такива отговорни фигури, които да коментират какво се е случило, допълни адвокат Кашъмов.

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Прокуратурата се самосезирала за развитите болтове на колата на Лозан Панов

Според главния прокурор НСО е трябвало да сезира прокуратурата

"Няма никакво съмнение, че председателите на върховните съдилища са важни фигури в публичния живот и като всички други важни фигури. Те като минимум, освен че очакваме да бъдат двигатели на съдебната реформа, трябва да се радват на една гарантирана сигурност", заяви Кашъмов.

Болтове се развиват и при дрифтове, обяснява прокуратурата за колата на Панов

Болтове се развиват и при дрифтове, обяснява прокуратурата за колата на Панов

Румяна Арнаудова посочва, че не е налице външна намеса

По принцип задача на държавните институции е да гарантират сигурност и спокойствие на всеки български гражданин. Тогава, когато има съмнения за това, че могат да се справят със сигурността на висшите служители, тогава наистина говорим за една особено притеснителна ситуация в държавата.
На мен ми се иска да извадим този разговор от контекста на това съмненията основателни ли са, не са ли основателни, категоричен е адвокат Кашъмов от Програма Достъп до информация.

Относно изказването на премиера Бойко Борисов по въпроса, който каза, че "Съдебна реформа не означава болтовете на колата", юристът коментира, че този казус е задача на изпълнителната власт.

"Ние избираме институциите в тази страна, изпълнителната власт е част от избраните от гражданите институции, за да може те да управляват държавата както е необходимо, за да може всички ние да сме със защитени права. Българските данъкоплатци плащат твърде много пари, за да има система за сигурност в тази страна, за да може да съществуват ДАНС, НСО, Националната разузнавателна служба, която сега вече е агенция, военно разузнаване, специализирана прокуратура, специализиран съд. Аз намирам, че граничи с безобразието да не могат да бъдат дадени отговори на такива важни въпроси, свързани със сигурността на висши фигури", заяви Кашъмов.