Премиерът Борисов с "болка" е направил своите изводи и се заел да се оправят нещата, които дразнят гражданите. Това той коментира в интервю пред НоваТВ.

Администрацията сега разработва всички детайли за да няма последващи проблеми. Всеки министър до понеделник трябва да предложи и срока докога ще бъде свършено всичко. И тъй като хората на опашките няма да излизат в отпуск, всеки министър "който забележа, че не се е представил как стои на опашка ... си отива", допълни Борисов. Хората оценяват и виждат, смята той. Септември е възможно да се случи всички това, но зависи и от депутатите, а Борисов не може да каже на парламента.

За да отпадне свидетелството за съдимост ще се вкара много бързо всичко в парламента и надали има партия която да има против, смята той. Над 3 млн. лв. се събират от свидетелствата за съдимост, а хората губят 26 млн. часа. Когато се оправят нещата с Кадастъра и агенция по вписванията, ще се успокоят и хората нервите, смята той.

С 12 електронни удостоверения облекчават граждани и бизнес

С 12 електронни удостоверения облекчават граждани и бизнес

От септември администрацията извършва справки по служебен път

Съдебна реформа не означава болтовете на колата, коментира той и по отношение на казуса с Лозан Панов. Говорили са с шофьорите, колите са стари, случва се и неговата е оправяне доста пъти и влизала за основен ремонт. Всяка сутрин един човек да завива болтовете ли, "какво да направя аз", пита Борисов. Той не е адвокат на Лозан Панов, а и тези саги са му в повече, допълни премиера.

Допълва, че както те - съдиите не трябва да говорят за парламента, така и те - Борисов няма да говорят за съда. Мечтата, която имали съдиите да избират ръководството си вече е осъществена. Борисов коментира, че могат сами да изберат по най-демократичния начин и електронно и лично членове на ВСС.Това гарантира възможно най-добрия ВСС, излъчен от тях, допълни той. Следващите години ще могат да се контролират и проверяват сами. "Колкото вие имате роля ... толкова имаме и ние в този ВСС ... онлайн съдиите избират, какво по открито и чисто от това", допълни той. Съдиите да си коментират и да си говорят, Борисов носел отговорност за опашките и реформите.

Ето новите членове на ВСС от съдиите

Ето новите членове на ВСС от съдиите

Недействителните хартиени бюлетини са 10

По повод срещата с Меркел, Макрон и Ердоган премиера коментира, че пътуването в Париж и Берлин е по други причини - председателството ни, Брекзит, "другите лоши неща", които се случват. И допълва, че искаме да отидем в чакалнята на еврозоната, което е добре и за инвеститорите и за банковата ни система. В едни приятелски отношения, човек може да каже неща, за да се нормализират отношенията, да се опита да успокои нещата. "За радост имам авторитет сред тези хора и като си кажа мнението, те ме чуват", коментира Борисов. Да каже, че е мост е прекалено глупаво и самоуверено, но че го чуват е факт.

"Когато отидеш на такива срещи и видиш целия аскер и си задаваш тези въпроси и аз му ги зададох. Попитах и той ми каза: Бойко, те искат да ме убият. Тези хора, които ме преследваха не са искали да ме съдят, а да ме убият", сподели Борисов за срещата си с Ердоган, получил и флашка с филм. Като се слушат и гледат такива неща и хората в затвора, "прекръстваш се" и си казваш в България, не трябва да става така, допълни премиера.

Посрещнаха Борисов на син килим в Анкара

Посрещнаха Борисов на син килим в Анкара

Българският премиер към турската представителна рота: "Мархаба аскер"

"Ние управляваме в спартански условия, в тази част на света, така живеят хората", коментира Борисов посещението си в двореца на Ердоган. Грандиозно и уникално като направа, допълва той, но нека те си определят как си живеят. "Иска ми се да си живея в Банкя", допълни той, защото там му е много хубаво да си отиде събота и неделя. Имало огромно напрежение във въздуха в Турция, а Борисов иска като си легне в леглото, да му е чиста съвестта, към това се е стремял.

Във връзка с арестуваните журналисти, Борисов винаги е бил против това, а у нас се получавала слободия. У нас никой не пречи, има много сигурни места, където може да се говори, а някои дори с фалшивите си новини създават и проблеми. За изявления на министри във всякакви медии, Борисов коментира, че не е съгласен, но всеки сам си преценявал. "Фейсбук е сила", допълни той и припомни как хората за писали за администрацията, което било и силата на гражданското общество на самите граждани.

"Сами бяхте свидетели по време на референдума в Холандия и Франция", коментира Борисов влошените отношения между Турция и Европейски държави. Не си спомня толкова тежки думи да са се разменяли преди. В разговорите с Ердоган, Борисов има една нишка - оградата общата ограда и как да я пазим. Кой, каквото и да се кара и да се разправя, тази линия се държи права. Допълни, че нещата се успокояват след избори там, турската икономика е много свързана с европейската и при проблеми ще последват фалити, а за България е важно да си подсигури външната граница.

На 200 км граница няма как да се ограничи преминаването, нашето съоръжение а да спре голям бежански поток, да помогне на полицаи и граничари, коментира Борисов оградата на границата ни. С новите джипове и термодатчици ще стане много по добре, смята той. А опозицията сега трябва да говори, че после когато всичко е перфектно няма как да говорят.

По отношение на камерите и Елена Йончева той допълни, че като искат всички да са кристално чисти, отиват в съда и се доказва виновни ли са или не. А дали е права Йончева или не, "да права е ... но и ако те не бяха похарчили милярди ...", но Борисов не иска връщат, кой е прав и кой е крив, а да си оправят и опашките и административната реформа.

Във връзка с Македония и Зоран Заев, Борисов коментира, че сме готови да оказваме поискана помощ и сме най-добронамерени.