"И дума не може да става за противоречие между съдии и прокурори в България. Прокурорът е страна в процеса и знае своето място и роля в него. Но противоречие между българските магистрати няма и не може и да съществува". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след лекция в Софийския университет, съобщиха от Прокуратурата.

Изявата бе пред участниците в 28-та сесия "Сигурност и правосъдие" на Националния институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието към министър-председателя на Република Франция.

След лекцията беше поставен и въпроса за хода на съдебната реформа и как тя ще се отрази на българската прокуратура. Цацаров заяви, че една от основните насоки е децентрализация на институцията и прекрояване на съществуващата съдебна карта по отношение на броя на прокуратурите в страната.

Главният прокурор представи разследването на терористичния акт в Сарафово от 2012 г. и заяви, че процесът се води в отсъствието на подсъдимите, които са обявени за международно издирване.

Адекватната законодателна рамка е от основно значение в усилията на държавността срещу терористичните заплахи, подчерта българският главен прокурор.

"Съдебният процес за нас има важно значение - той показва, че България преследва тероризма и че извършителите на такъв акт няма да останат ненаказани", посочи той. Цацаров подчерта, че при приемането на Закона за противодействие на тероризма през 2016 г. всички държавни институции са се обединили около становището, че подобен акт отговаря адекватно на съвременните заплахи за сигурността.

На лекцията присъстваха 120 магистрати, полицейски служители и служители по сигурността от Франция и френскоезични държави. В последвалата дискусия те поставиха въпроси за степента от заплахи от радикален ислям и забраната за носенето на бурки, за установените и екстрадирани или предадени на съд "чуждестранни бойци", чиято цел е да се включат в редиците на Ислямска държава.

Сред обсъжданите теми бе и темата за съдебния контрол над прилагането на специални разузнавателни средства при случаи на терористични заплахи. Бяха поставени и въпроси за условията в българските затвори и начина на изтърпяване на наказанието "доживотен затвор".

Възпитаниците на френския Национален институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието се интересуваха от нововъведенията в детското правосъдие, от правомощията на частните охранители и от взаимодействието между правоохранителните органи в България. Особен интерес бе проявен към делата за радикален ислям в Пазарджик.

Поканата към г-н Цацаров беше отправена от Н. Пр. Ерик Льобедел, извънреден и пълномощен посланик на Р Франция, и от г-жа Елен Казо - Шарл, ръководител на Института.

Съдиите защитават Лозан Панов с открито писмо

Съдиите защитават Лозан Панов с открито писмо

За "недопустим натиск" е обявена исканата информация за избор на председатели на съдилища

Припомняме, вчера от Съюза на съдиите излязоха с писмо, в което призовават да се върнем и отстояваме нормалността. Повод за публичното им обръщение бе декларацията на ВСС, с която обвиняват председателя на ВКС Лозан Панов в "недопустима намеса" за това, че е искал информация. Панов бе попитал дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на "единни" кандидатури в новия съвет.

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Прокуратурата скочи на Лозан Панов

Твърденията му са необективни и несправедливи

Малко по-рано от прокуратурата заявиха, че твърденията на председателя на ВКС били неприемливи. Повод за тази реакция на прокуратурата бе писмото на Панов до президента, в което той предлага комисия да разгледа случая ЦУМ-гейт - за неформална среща между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и политикът Георги Гергов.

Дневният ред не са крамолите във ВСС, дистанцира се Радев

Дневният ред не са крамолите във ВСС, дистанцира се Радев

Той напомни, че президентът не е разследващ орган

В същия ден дори и президентът Румен Радев обяви, че дневният ред на обществото не са крамолите във ВСС.