В момента на произнасяне на решението на КС относно казуса с двойното гражданство на Кирил Петков няма значение дали той е министър, или заема някаква друга длъжност. Това заяви пред bTV проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател.

Припомняме, вчера Конституционният съд допусна казуса за разглеждане и произнасяне по същество.

По думи на Киров вероятно до месец и половина ще има произнасяне. Той посочи, че разглеждането на подобен казус е изключително документално.

Киров поясни, че се атакува указът на президента за назначаване и ако се окаже, че Петков е имал двойно гражданство към момента на издаване на указа и влизането му в сила, това означава, че за служебен министър е назначен гражданин, който не може да заеме тази позиция и пречките са в Конституцията.

От КС поискаха президентът да даде декларация за гражданството на Кирил Петков

От КС поискаха президентът да даде декларация за гражданството на Кирил Петков

Определението е прието единодушно

Експертът допълни, че актовете на министъра също ще са обект на проверка за това дали са законосъобразни.

Според него ще има редица обжалвания пред Върховния административен съд, защото в периода, когато Петков е министър, той е издавал редици заповеди, които подлежат на преценка за законосъобразност.

Припомняме, заради спора около гражданството на служебния министър Кирил Петков от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело по казуса.

Пред журналисти самият Петков заяви, че от 21 април 2021 г. се е отказал от канадско гражданство. Преди дни той обяви, че вече има документи от Канада, който е изпратен канадското посолство в Румъния.

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Той е задействал процедура по отказ от втория си паспорт още през април