Това, което комисията по здравеопазване и парламентарната група на ГЕРБ прави, се одобрява от ЕК, се похвали премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали в МС.

Борисов каза, че е връчил на Дали стратегията по информационната система, чиито елемент е и електронната здравна карта.

Очакваме оценка, предложение и критики към нея, за да я внедрим по най-бързия начин", обясни министър-председателят.
Той посочи, че с еврокомисаря имат едно становище по отношение на закона за ГМО и Джон Дали е поощрил страната ни за този закон. „В тази посока ще продължим да работим заедно", заяви Борисов.

Премиерът е информирал госта си, че официално тютюнопушенето ще бъде забранено и в България от 2013 г. така, както е в другите европейски страни. 2012 г. е препоръчителен срок за забрана на тютюнопушенето, посочи Борисов.

Самият еврокомисар заяви, че е много доволен от този ангажимент на България. „Очакваме по европейските програми около 150 млн. евро по нашите проекти за болници, апаратура и за системата, която предлагаме", изтъкна премиерът.

Той благодари на министър Стефан Константинов и комисията по здравеопазване, че са въвели ред и спокойствие в здравеопазването. Това, по думите му, се толерира и от ЕК. Борисов изрази надежда, че в следващите години ще се постигнат още по-високи резултати в тази изключително тежка сфера.

Премиерът е уведомил еврокомисар Дали, че в бюджета за 2011 г. за здравеопазването е заделено рекордно голямо количество пари.

Джон Дали посочи, че България подхожда сериозно и прави конкретни стъпки по отношение на здравната система. Той изтъкна като важно за цяла Европа, изграждането на агенция за безопасност на храните. „Европа има единен пазар и свободно движение на продуктите", подчерта Дали и допълни, че ако една страна членка допусне преминаването на некачествени стоки, това би имало огромни икономически последици за Европа.

Джон Дали обеща, че ЕК ще подпомага България и по-конкретно министерството на здравеопазването и министерството на земеделието и храните.

Еврокомисар Дали каза, че е в контакт с министър Мирослав Найденов през последните седмици и допълни, че двамата са обсъдили проблема с шапа. „Обещах, че ЕК ще компенсира България за това, че е предприела необходимите мерки да контролира разпространението на шапа", посочи пред медиите Джон Дали.
Той допълни, че България ще може да разчита на инспекцията на европейските ветеринарни служби за наблюдение на ситуацията и съдействие на хората в техните усилия.

„Това, което направихме в битката с шапа, е изключително голям бич", коментира премиерът Борисов. По думите му не става въпрос само за слагане на огради по границата с Турция, където има над 1100 огнища на шап.

По думите му ЕК е оценила усилията, които българското правителство е положило. „Колкото и да е жестоко и нелицеприятно, се унищожиха толкова глави добитък и толкова мъка се причини на хората, които ги отглеждат", коментира Бойко Борисов и допълни, че това се оценява от ЕК.
„В това отношение България доказва, че е една изключително надеждна граница не само за ЕС, но и за шенгенското пространство", убеден е Борисов