Причините за задръстванията на ГКПП-Капитан Андреево са както вътрешни, така и външни. Това обяви омбудсманът Мая Манолова, след като на място се запозна със ситуацията, съобщават от кабинета й.

Манолова сподели, че е разбрала, че и от турска страна имат вина. По думите й с каквато и скорост камионите да бъдат обработени у нас, те няма как да преминат. В Турция имали повече почивки и не са минали към европейското часове време, което представлява проблем, когато се сменя едната другата смяна. Манолова подчерта, че камиони, които са минали на проверките на изход, не могат да преминат в Турция.

Припомняме, че от 4 дни на пункта има километрични опашки от тирове, като вчера колоната достигна 18 километра. Съюзът на международните превозвачи предупреди, че е готов на протести, но не иска те да се провеждат в предизборна обстановка. Шофьорите потърсиха съдействие от омбудсмана Мая Манолова, която замина за пункта.

Тираджии се заканват с протест заради опашките на Капитан Андреево

Тираджии се заканват с протест заради опашките на Капитан Андреево

Не искат обаче да протестират в предизборна обстановка

Мая Манолова обясни още, че шефът на Митница-Бургас и шефът на пункта са се свързали с турските си колеги и правят усилия проблемът да бъде решен. Камионите се обработват в рамките на 10 минути. За проверка е нужно повече време, тъй като сме на външна граница.

И двете страни са дали обещание до ден и половина да се стопи 15-километровата колона, която в момента стига до Свиленград. Манолова се зарече в четвъртък пак да отиде, за да провери дали обстановката се е подобрила.

Преминаването на границата допълнително се забавя и заради неработещите 3 от общо 14 кантара на входа и изхода. Те ще бъдат поправени до края на работната седмица.

Омбудсманът обяви още, че до края на деня по магистралата от Свиленград до ГКПП-Капитан Андреево ще бъдат монтирани 10 химически тоалетни и кошчета за боклук. Тя е категорична, че шофьорите по опашките трябва да имат елементарни условия за изчакване, които в момента липсват.

Манолова подчерта, че ще настоява Агенция "Пътна инфраструктура", която събира пари от пътни такси, да се организира и да направи съвременен паркинг преди митницата. Такъв имало от другата страна на границата в Турция.

11-километрова колона от тирове блокира "Капитан Андреево"

11-километрова колона от тирове блокира "Капитан Андреево"

За последните 24 часа там са преминали повече от 2000 ТИР-а в двете посоки

От МВР междувременно съобщиха, че на ГКПП-Капитан Андреево се е провела междуинституционална среща заради колоните от товарни автомобили. По време на разговорите са набелязани мерки за намаляване на опашките и нормализиране на трафика през пункта през следващите дни, съобщават от пресцентъра на МВР.

Работната среща на "Капитан Андреево" е инициирана от служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. На нея е обсъден фактът, че километричните колони от камиони не са инцидент, а почти постоянно явление.

От МВР информират, че към 17.00 часа опашката от изчакващи товарни автомобили на пункта е около 13 км. По инициатива на "Гранична полиция" утре ще се проведе среща с турските гранични власти за набелязване на съвместни мерки за нормализиране на трафика на товарни автомобили през ГКПП - Капитан Андреево.

По време на днешната среща е станало ясно, че "Гранична полиция" разполага с достатъчно персонал и необходимите технически средства и автоматизираните системи за граничен контрол работят устойчиво. Граничарите не се затруднявали в обработката на входящ и изходящ товарен трафик при спазване на изискванията за контрол по външните граници на ЕС.

В междуинституционалната среща участие са взели зам.-шефът на "Гранична полиция"-Елхово Стоян Мандаджиев, съветникът на министъра по въпросите, свързани с граничния контрол и охраната на държавната граница Захарин Пенов, шефката на Агенция "Митници" Розалия Димитрова, началникът на Митница Бургас Валери Стефанов и заместникът му Красимир Фучеджиев, началниците на ГКПП комисар Емил Гочев и на митническия пункт Господин Господинов и омбудсманът Мая Манолова.