В България за грабежът се наказва много леко - от 3 до 5 години, ако няма тежка телесна повреда. Такава констатация направи адвокат Марин Марковски в студиото на Нова телевизия, в коментар на случая от Видин, при който след нападение, грабеж и издевателство над 94-годишна Емилия Бузова, рецидивистът от Белоградчик е на свобода.

Авдокатът посочи, че грабежът всъщност е много тежко престъпление, тъй като унижава, боли и на трето място ти взимат вещите.

Освен че е освободен от полицията, въпреки че първоначално е признал винага си, а след това се е отрекъл от тях, обвиненията срещу 43-годишния криминално проявен са за кражба.

Адвокат Марковски обясни каква е процедурата - след залавянето на престъпника от оперативните работници, той се завежда в полицията. Шефът на дознателите възлага казуса на колегите си, които съответно докладват на прокурора. Прокурорът и дознателите взимат решение какво обвинение да повдигнат - за кражба или грабеж.

Според коментара на Марковски повдигнатото обвинение е абсолютно неправилно, като в случая са виновни следователят и прокурорът.

Според адвоката при наличните факти е трябвало да се повдигне обвинение по чл.199, ал. 1 и 2. Първата алинея е от 5 до 15 години, а втората алинея - от 10 до 20 години. Правилното обвинение задължава този рецидивист да бъде задържан, отсече Марин Марковски.

Адвокат Марковски беше категоричен, че във видинския случай има много груби нарушения на закона и безотговорно поведение: „Освен това виновните имат и имена, и конкретни задачи, разписани в закона."

Марковски коментира и от чисто човешка гледна точка казуса. Той подчерта, че може би Емилия Бузова е най-възрастната пострадала на територията на републиката от години наред.
"Може би се приближаваме до рекордите на Гинес", допълни Марин Марковски.

Той постави акцент, че все по-често стават престъпленията срещу най-беззащитните - малките деца и възрастните хора, което не говори никак добре за нацията, а и за държавата. „Пуснат е на свобода духът на ужаса от бутилката", заяви адвокатът.

Тази жена, да си го кажем направо, е жертва на един ром, готов да унищожи всеки един човешки живот", завърши Марин Марковски.