От Окръжна прокуратура - Кюстендил обвиниха бившия управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски"- в Дупница Росен Тимчев за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, съобщиха от Апелативна прокуратура София. Тимчев е бил назначен за управител на болницата с фалшива диплома.

Бившият управител на дупнишката болница Р.Т. е избран с решение на Общински съвет. Няколко месеца по-късно обвиняемият Т. сключил договор за издаване и обслужване на фирмена дебитна карта с титуляр МБАЛ "Св. Иван Рилски". Отговорникът за банковите преводи на болницата установил, че от сметката на дружеството липсват пари.

Спасиха от закриване родилното отделение в Дупница

Спасиха от закриване родилното отделение в Дупница

Ще бъдат отпуснати средства за нова апаратура

След запитване от банката отговорили, че движението на парите е от издадената дебитна карта на управителя - обвиняемият Р.Т.

Според обвинението той извършил незаконни транзакции в своя полза за сметка на паричните средства на болницата. Сред тях били покупки от ПОС терминал в чужбина и страната, заплатени нощувки и покупки в чужбина, чиято обща стойност възлиза на 2 036,86 лева.

Още след назначаването му Тимчев започнал да взема пари от касата на болницата, с разходни ордери и от регистратурата. Той използвал разписки под формата на служебни аванси. Общата сума на тези аванси, за които липсват оправдателни документи от март 2016 г. до ноември 2016 г. е 18 042.97 лева.

Независимо, че болницата имала договор за 2 години с мобилен оператор, той сключил нов договор като управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски"за предоставяне на комуникационни услуги и устройства. Предишният договор с мобилен оператор също бил разписан от обвиняемия управител.

Като бонус за сключения нов договор, обвиняемият получил девет броя мобилни телефони различни марки - "Айфон 7", "Самсунг Джей 5" и "Нокиа". Седмица по-късно Тимчев върнал апаратите на продавача, но се наложило да ги продават на трети лица, тъй като по договор нямало как да бъдат заплатени. От магазина му предали 5 000 лева като на шеф на болницата, но той не дал парите на лечебното заведение. Заради това му действие болницата е ощетена с 25 079.83 лева, което довело до намаляване на финансовото й имущество.

При временното спиране на отделението по хемодиализа заради ремонт Росен Тимчев продал на бартер хемодиалзини апарати на търговско дружество "А.Л." ЕООД, с лимит до 12 000 лева. Срещу употребяваните диализни апарати "А.Л." ЕООД трябвало да почисти улуци и да изкърпи покрива на хирургичния блок.

От болницата в Троян изпратили официално запитване до Росен Тимчев като управител на Дупнишката болница за закупуване на хемодиализни апарати, тъй като имало информация за "предстоящо закриване на отделението в МБАЛ - гр. Дупница".Обвиняемият Тимчев определил цена от по 5 000 лева за всеки от апаратите за хемодиализа, а рециклиран апарат струва около 15 000 лева.

В изпълнение на договор, подписан от управителя на "А.Л." ЕООД (изпълнител на СМР в МБАЛ - гр. Дупница) в качеството му на "продавач", и управителя на МБАЛ - гр. Троян като "купувач", била издадена фактура за продажба на два броя апарати за хемодиализа на обща стойност 10 080 лева, пише в обвинителния акт.

"Без да има право да се разпорежда с дълготрайни активи без разрешение на принципала, обвиняемият Р.Т. продал чрез фирма "А.Л." ЕООД медицинското оборудване от МБАЛ "Св. Иван Рилски" - гр. Дупница на МБАЛ - гр. Троян. Сделката била финансово неизгодна и довела до негативи за управляваната от него болница, което довело до необходимостта за закупуване на нови апарати за по-висока цена", мотивират се от прокуратурата.