От Пловдивската окръжна прокуратура повдигнаха обвинения на главния архитект на общината Румен Русев и представителя на собственика - фирма "Одрин 8" Георги Бранеков. Мотивите са - заради множество закононарушения по случая със събарянето на емблематичния Тютюнев склад в Пловдив, съобщи БНР.

Прокуратурата е поискала от РДНСК да бъде отменено разрешението за строеж. На базата на това разрешение е започнало разрушаването на добилата печална популярност сграда. 

В обвинението срещу главния архитект на Пловдив Румен Русев прокуратурата е записано, че е допуснал незаконното събаряне в зона – групов паметник на културата.

Русев е извършил почти 60 нарушения на нормативната база, касаеща проектирането, изработването на устройствени планове, издаването на т.нар. "скици-виза" и тяхната презаверка, както и на издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване.

Обвинението срещу управителя на фирмата, започнала събарянето на склада, се базира на открито при претърсвания в офиса ѝ преправено удостоверение на Националния институт за недвижимо културно наследство с изходящ номер от 9 август 2010 г.

 Установено е, че е фалшифицирана част от съдържанието на документа, където наместо действителния текст е било вписано, че сградата не попада в "охранителната зона със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник".

Разследването е установило, че Георги Бранеков е използвал преправения документ пред Общината два пъти, за да получи разрешение за строеж. Спрямо него и главния архитект на Пловдив е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" за по 2000 лева.

По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като в тази посока разследването продължава, уточняват от прокуратурата.