Прокуратурата официално обвини Роман Логвиненко за покушението срещу Алексей Петров.

Припомняме, на 20 октомври миналата година в района между „Хладилника" и Околовръстен път в София с гранатомет бе стреляно по автомобил, с който се придвижва бившата барета и бивш съветник на ДАНС Алексей Петров. В автомобила беше и личният шофьор на Петров - Стефан Борисов.

Три месеца по-късно за покушението бяха задържани руски или украински граждани.

Логвиненко е извършил престъпление по чл. чл. 116 ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, алт. 1 и 2, т. 9, вр. чл. 115, вр. Чл. 20, ал. 1, вр. Ал. 3 и 4, вр. Чл. 18 ал. 1 от НК.

Обвинителният акт сочи Роман Логвиненко за подбудител и организатор със съучастници Артьом Темпински и Максим Чорний като извършители, а Йевен Балков е квалифициран като помагач.

Според прокуратурата подготовката на покушението е продължила от пролетта на 2014 година.

Стрелците са жертва на поръчителите, смята Алексей Петров

Стрелците са жертва на поръчителите, смята Алексей Петров

Бившият съветник на ДАНС не ги познава

Логвиненко е организирал убийството на Петров, като е дал наставления и разпореждания, както и е обещал заплащане в размер на 200 000 евро на тримата.
Именно Логвиненко е набавил и двата гранатомета РПГ-22, дал е съвети и разяснения. Той е организирал и следенето на Алексей Петров.

Обвиняемият е осигурил и леките автомобили за извършване на престъплението – марка „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

Организаторът на покушението срещу Алексей Петров бил болен от хепатит С
Обновена

Организаторът на покушението срещу Алексей Петров бил болен от хепатит С

Отложиха със седмица гледането на мярката на Роман Логвиненко

Обвинителният акт припомня начина на извършване на покушението на 29.10.2015 г. около 08.35 часа, като посочва, че то е извършено по начин, опасен за много хора.

Артьом Темпински и Максим Чорний са произвели изстрелите с двата гранатомета към автомобила „Mercedes S 500 Gard“, в който са пътували Петров и Борисов.

Въпреки че стрелбата е предумишлена, не са настъпили тежките и обществено опасни последици, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

Снарядите само са ударили дясната предна част на автомобила. Предното панорамно стъкло е спукано, а стъклото на предната дясна врата е счупено. В следствие на стрелбата е паднала и отломка от стена на сграда и е ударила автомобила в задния ляв калник. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса.

Покушението срещу Алексей Петров перфектно подготвено
Обновена

Покушението срещу Алексей Петров перфектно подготвено

Зам.-главният прокурор Сарафов не е срещал по-добра подготовка на престъпление

Борисов продължил да шофира по ул. „Светослав Минков“ в посока бул. „Черни връх“, направил обратен завой на самата улица в близост до кръстовището, без да излиза на булеварда и се върнал по същия маршрут в обратна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров.

В хода на разследването са извършени два огледа - на местопроизшествието и на домашния адрес на Петров.

Стрелците са се оттеглили с лек автомобил марка „Опел“ модел „ Астра”, цвят бордо, а единият от извършителите е имал поставена на лицето бяла маска. От мястото, където автомобилът е открит по-късно от полицията, са намерени и иззети две пластмасови маски – черна и бяла, както и други вещи. В автомобила са иззети доказателства по обвинението, включително и два зелени кръгли капаци за РПГ, метални скоби за РПГ и други вещи.

При разследването са разпитани и фактическите собственици, които са продали автомобила. Мобилният номер посочен от собствениците като номер използван от купувача му е използван и за осъществяването на опита за убийство на Петров и бягство от местопрестъплението.

Алексей Петров обяви $ 100 000 награда за информация за покушението

Алексей Петров обяви $ 100 000 награда за информация за покушението

Определи го като терористичен акт, даде телефони и имейл

В обвинителния акт напомнят и че на 13.01.2016 г. са задържани двама души и са иззети множество веществени доказателства. Те са разпитани като свидетели и дават подробни показания за извършения опит за убийство на Алексей Петров.

При проведените разпознавания е установена самоличността на украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков. Има доказателства, включително и биологични следи, че лекият автомобил „Ситроен“, модел „Саксо“, двата броя РПГ и маските са използвани от тях.

Според обвинението Темпински, Чорний и Балков са доведени в България от обвинения като организатор Логвиненко.
Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи - комплексна автотехническа, оценителна, балистична, ДНК експертизи. Извършен е и анализ и съпоставка на гласни доказателства.

Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело, посочват от прокуратурата.

Роман Логвиненко е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в София.