Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Пейко Янков като участник в организирана престъпна група ръководена от Димитър Желязков - Митьо Очите.

Организираната престъпна група е за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици (престъпления по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и 3, т. 2 вр. с ал. 2 от НК и по чл. 213а, ал. 3, т. 3, пр. 1, вр с ал. 2, т. 2 и т. 3, пр. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2 от НК по чл. 330, ал. 2, т. 4, вр. с ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. с ал. 1 от НК).

Пейко Янков е общинския съветник от Несебър, за когото вече беше издадена европейска заповед за арест във връзка с разследването на дейността на Митьо Очите. Пейко Янков бе обявен за издирване малко след ареста на Очите в Истанбул.

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Мярката ще бъде разгледана на 15 август.

БНР съобщи, че Янков се е явил тази сутрин при разследващите.

Припомняме, петимата задържани за участие в организираната престъпна група на Димитър Желязков - Митьо Очите бяха оставени в ареста с решение на Апелативния спецсъд. Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов и Йордан Въчев са обвинени в участие в организирана престъпна група на Митьо Очите, занимаваща се с изнудване, палежи, нанасяне на телесни повреди, разпространение на наркотици и други престъпления от 2010 година насам.

Заедно с Димитър Желязков бяха арестувани и общинският съветник Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха предадени на българските власти в рамките на 24 часа. Бенчев и Узун бяха разпитани и освободени, но няколко дни по-късно от прокуратурата обявиха, че все пак на Бенчо Бенчев ще бъдат повдигнати обвинения.
Днес изтича срокът, в който той трябва да се яви, за да получи обвиненията си.

Самият Димитър Желязков се намира в турски арест, докато очаква решение дали да бъде екстрадиран в страната ни.