Районна прокуратура - Берковица е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.Г. (на 21 години), Б.А. (на 20 години) и Г.Я. (на 20 години) за извършено от тях престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

На 12.08.2020 г. тримата обвиняеми се срещнали и решили да отидат на дискотека. Оказало се, че само единият от тях разполагал с пари, поради което се разбрали да набавят средства по незаконен начин.

След полунощ тръгнали с автомобил към прохода Петрохан. Взели със себе си пластмасов детски пистолет с топчета и маски тип шапка с отвори за очите. Носели и ръкавици - гумени и латексови.

Пристигайки на мястото, Б.А. отишъл до кръчмата да провери дали има посетители. През това време приятелите му останали да го чакат в колата. Тъй като на паркинга имало много товарни автомобили, а заведението било пълно с хора, тримата изчакали известно време. Когато движението намаляло, а в кръчмата останал само един клиент и продавачът, обвиняемите решили да действат.

Около 2 ч. през нощта П.Г. и Г.Я. сложили маските, взели детския пистолет и лютив спрей и се насочили към заведението. Влезли вътре с виковете: "Горе ръцете!", "Не мърдайте!", "Оборота!" Междувременно Г.Я. размахвал пистолета с двете си ръце. П.Г. заобиколил барплота и взел всичките пари от касата. На тръгване напръскал със спрея, като го изпуснал, тичайки към автомобила, където ги чакал Б.А. Към 03:30 ч. тримата се прибрали в гр. София и разделили отнетите чужди пари - 280 лева и 20 евро.

В хода на разследването на грабежа извършителите са били установени. Престъплението е доказано по безспорен и категоричен начин от събраните доказателства - ДНК експертизи, разпознавания на лицата по снимки, разпити на свидетели. Причинените щети са възстановени.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.