22 години затвор за умишлено убийство на дете в село Слана бара получи Николай Шанков. Това е окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), информираха от ВКС.

Делото пред ВКС е образувано по касационна жалба на подсъдимия Николай Шанков срещу решението от 13 октомври 2017 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е изменена присъда от 13 юли 2017 г. по н.о.х.д. № 186/2017 г. на Окръжен съд - Видин.

25 години затвор за мъж, убил 3-годишно момиченце в Слана бара

25 години затвор за мъж, убил 3-годишно момиченце в Слана бара

Признал деянието си пред съдията

Първоинстанционната присъда е по реда на съкратеното съдебно следствие (подсъдимият е признал изцяло фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за това).

Шанков е признат за виновен в това, че на 07 май 2017 г. в село Слана бара, област Видин, в стая на постройка в стопанския двор при побой е умъртвил тригодишната Аксиния Димитранова.

Определено му е наказание "доживотен затвор", което съдът е заменил (заради съкратеното съдебно следствие) с "лишаване от свобода" от 20 до 30 г. и му е наложил наказание "лишаване от свобода" за срок от 25 години.

Подсъдимият е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец Димитрина Георгиева (майка на жертвата) сумата от 80 000 лева. Това е обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Съдят мъжа, пребил до смърт 3-годишно дете във Видинско

Съдят мъжа, пребил до смърт 3-годишно дете във Видинско

Дете е убито с особена жестокост

С въззивното решение на САС присъдата е намалена на 22 години затвор.

Подсъдимият обжалва като се позовава на касационно основание за допусната явна несправедливост на наказанието и иска намаляване на размера му на 20 години. Той не е съгласен и с размера на обезщетението.

Тричленният състав на ВКС намира, че инстанциите по същество са определили адекватно по вид наказание измежду предвидените алтернативни. Наложеното наказание "лишаване от свобода" за срок от 22 години е около и под средния размер на предвидената в чл. 58а, ал. 2 и 3 от НК замяна на "доживотен затвор" с наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 до 30 години.

И двете съдебни инстанции са отчели смекчаващите обстоятелства по делото (направено самопризнание, грижа за семейството). Въпреки това, утежняващите обстоятелства (жертвата е "малолетно лице", убийството е осъществено с особена жестокост, съдебното минало на подсъдимия) изключват възможността за допълнително намаляване на наложеното наказание.

3-годишно момиченце пребито до смърт във Видинско

3-годишно момиченце пребито до смърт във Видинско

По случая има задържан

Върховните съдии не намират основания за промяна на решението на въззивния съд и в гражданско-осъдителната му част. Те отчитат, че съдилищата правилно са приели съществуващата роднинска връзка като доказателство за основателността на иска. Определеният по справедливост размер на обезщетение е съобразен с интензитета и продължителността на негативните емоционални преживявания, пишат магистратите.

Припомняме, на 5 май 2017 година Николай Шанков преби до смърт 3-годишното момиченце, дъщеря на жената, с която живеел на семейни начала. Деянието е станало пред погледа на по-голямата сестра на починалото дете.

Установено е, че след като Шанков се върнал от работа и влязъл в стаята, където живеели, малкото дете се разплакало, което ядосало осъдения, тъй като искал да спи. Шанков казвал на детето да спре, но то продължавало да плаче. Тогава мъжът започнал да нанася удари с ръце по главата и тялото на момиченцето. Съблякъл детето чисто голо и го ударил с желязна тръба по главата. Детето паднало на земята, а Шанков продължил да му нанася удари с ръце и крака, докато детето спряло да диша и да реагира.

По-късно майката на детето призна, че обвиняемият и преди е посягал на децата, но тя не е уведомявала полицията за това. Според аутопсията престъплението е било извършено с особена жестокост.