С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 май 2024 г. бившият полицай Венцеслав Караджов окончателно е осъден на доживотен затвор за умишленото убийство на родителите си през 2016 г., извършено с особена жестокост. Върховните магистрати потвърждават доживотната присъда, наложена на Караджов от Апелативния съд в Пловдив на 9 октомври 2023 г. Решението на ВКС е окончателно, съобщиха днес от съда. Върховният касационен съд е уведомен от прокурор, че са предприети действия по изпълнение на наложеното наказание на бившия полицай.

Делото във ВКС е образувано по жалби на Венцеслав Караджов и на защитата му.

Първоначално той е осъден на доживотен затвор от Окръжния съд в Пловдив за това, че на 15 май 2016 г. умишлено е убил родителите си в града с особена жестокост и с користна цел. От наказанието е приспаднато времето, през което е бил задържан. Приспадането обаче отпада след решение на Апелативния съд в Пловдив от 2019 г. През 2021 г. ВКС изцяло отменя решението на Апелативния съд, като връща делото за ново разглеждане и отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. При повторното разглеждане е постановено решение, с което е изменена присъдата в частта с приспадането на излежаното време в ареста от общата присъда. През 2022 г. върховните съдии отменят и това решение и пак връщат делото за преразглеждане. С обжалваното пред ВКС последно решение на Апелативния съд в Пловдив присъдата отново е изменена присъдата в частта за приспадането на времето, през което е бил Караджов задържан.

Върховните магистрати приемат подадените жалби за неоснователни. От ВКС отбелязват, че съдържанието на съдебния акт дава възможност да се проследи процесът, по който първата съдебна инстанция е стигнала до убеждението, че обвинението е обезпечено с доказателства, изводите кои закони да се приложат и какво наказание да бъде наложено на Венцеслав Караджов. В логична последователност са били изложени фактите, приети за достатъчно подкрепени с доказателства, свързани с времето, мястото и начина на извършване на убийството и по който бившият полицай се е придвижил до имота, влязъл е в двора, а след това и в жилището на родителите. Изчерпателно били описани и видът на използваното за убийството оръжие, посоката на изстрелите, местоположението на Караджов и на жертвите по време на стрелбата, оттеглянето на подсъдимия от местопрестъплението и заличаването на следите, които биха го свързали с извършеното.

Според върховните съдии въз основа на всички изложени доказателства Апелативният съд е стигнал до логичния извод, че родителите на Венцеслав Караджов са убити след 19 ч. на 15 май 2016 г. Установявайки времето на извършване на убийството, Апелативният съд е приел, че негов извършител е бившият полицай и че е оборено алибито му за времето от 19 до 22 ч. на същата дата. "До този извод въззивната инстанция е достигнала след задълбочен, прецизен и обективен анализ на показанията на съпругата на подсъдимия и неговата тъща, както и на изготвени веществени доказателствени средства, получени при използване на специални разузнавателни средства, и по-конкретно записи на разговори, проведени между двете свидетелки, някои от тях и с участието на непълнолетния син на подсъдимия", смятат от ВКС. Върховните магистрати приемат за верни и изводите на, че Караджов е познавал навиците на родителите си и е знаел, че след 19 часа те се прибират в къщата си, за да вечерят и гледат телевизия, и че обикновено по това време не ги посещават съседи и приятели, които биха го заварили на местопрестъплението.

Според ВКС е обоснован и изводът, че при убийството е използван шумозаглушител, поставен на пистолета. "Установяването на посоченото обстоятелство е от съществено значение, тъй като доказва, че извършителят предварително се е подготвил за извършване на престъплението, като си е набавил средство за предотвратяване на възможността някой от съседите или от работещите в подстанцията, граничеща с имота на пострадалите, да чуе изстрелите, а това обосновава извода, че деянието е предварително подготвено, т. е. то е предумишлено", посочват върховните съдии. Според тях се установява съществуването на различни възможности подсъдимият да се снабди с патрони от вида на използваните за убийството, като от значение е най-вече фактът, че такива са открити в дома му. От Върховния касационен съд допълват, че и това обстоятелство правилно и логично е преценено като част от косвените доказателства, че бившият полицай е извършител на убийството.

Обвиниха пловдивския полицай Караджов за убийството на родителите му
Обновена

Обвиниха пловдивския полицай Караджов за убийството на родителите му

Прокуратурата иска постоянния му арест

От ВКС са съгласни и със заключението, че намереният на местопроизшествието "кози крак" принадлежи на Караджов, което се доказва от показанията на съдружника му в общата им фирма за дърводелски услуги. Върховните съдии приемат за логичен и извода на Апелативния съд, че липсата на следи от Венцеслав Караджов на местопроизшествието и по щангата тип "кози крак", с която е разбита вратата, както и по катинара, може да бъде обяснена с взети предварително от него мерки да не остави улики. От ВКС посочват още, че от друга страна предварителното приготвяне на металната щанга е индикация за това, че извършителят е бил добре запознат с вида и материала, от който е направена входната врата на жилището, с начина на заключването ѝ и с възможността тя да бъде лесно разбита с "кози крак". Според върховните съдии логичен е и изводът, че подсъдимият, макар и единствен наследник на пострадалите, не е бил готов да чака получаването на наследство по естествен път. Като доказателство за това са посочени усилията му в годините по всякакъв начин (чрез завеждане на граждански и наказателни дела, сигнали до административни органи, непрекъснати скандали и разправии и т. н.) да принуди родителите си да го признаят за едноличен собственик на целия имот.

В решението на ВКС се обобщава, че Апелативният съд е достигнал до законосъобразния извод, че подсъдимият не само е имал мотив да осъществи убийството, но е разполагал и с обективна възможност да го извърши, подготвил се е за това и го е осъществил. Върховните магистрати приемат за законосъобразни и изводите на Апелативния съд и за правната квалификация на престъплението.

Според ВКС също така наложеното наказание "доживотен затвор" е справедливо и съобразено със закона. "Особената тежест на конкретното деяние е обусловена и от подбудите и мотивите на подсъдимия за неговото извършване - изцяло финансови. Начинът, по който са умъртвени жертвите - с изпразване в телата им на целия пълнител на пистолета, с последни контролни изстрели от упор в лицето на майката и шията на бащата, основателно окачествен от предходните съдилища като екзекуция, сам по себе си разкрива високата степен на обществена опасност не само на деянието, но и на самия деец", изтъкват върховните съдии. Според тях фактът, че извършителят е бил полицейски служител, призван да спазва закона и да защитава гражданите от престъпления, също определя станалото като изключително тежък случай на убийство. От ВКС отбелязват още, че използването от Караджов на професионалните му умения и знания като полицай, за да подготви престъплението, да го извърши и да прикрие следите си, го прави особено опасен за обществото.

Припомняме, че преди седмица бившият полицай, научавайки за обявеното днес потвърждаване на доживотната му присъда, се барикадира в дома си, като впоследствие се предаде на органите на реда. 

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде
Обновена

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

За Венцислав Караджов бе потвърдена доживотната присъда за убийството на родителите му