Върховният касационен съд измени решението на Апелативния съд във Варна спрямо бившия зам.-министър Красимир Катев, като намалява наложеното наказание "лишаване от свобода" на 3 години и отлага изтърпяването му за изпитателен срок от 5 години.

Делото е образувано по касационна жалба на Красимир Катев. С присъда на Окръжен съд - Добрич той е признат за виновен в това, че на 22 август 2012 г. при шофиране е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души и средна телесна повреда на трето лице. Осъден е на 4 г. затвор и му и отнета шофьорската книжка за срок от 6 г. С атакуваното решение присъдата е изменена, като е приложен закон за по-леко наказуемо престъпление и деянието е преквалифицирано. Наложеното наказание "лишаване от свобода" е намалено на 3 години и 6 месеца.

Бивш зам.-министър окончателно с условна присъда за двама убити в катастрофа

Бивш зам.-министър окончателно с условна присъда за двама убити в катастрофа

Красимир Катев обжалва 7 години

В проведеното заседание по делото пред ВКС подсъдимият моли жалбата му да бъде уважена. Представителят на Върховната касационна прокуратура смята, че жалбата е частично основателна и счита, че наложеното наказание "лишаване от свобода" трябва да бъде смекчено и отложено.

ВКС приема за неоснователни твърденията в жалбата за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и счита, че не е отдадено дължимото значение на конкретната степен на обществена опасност на дееца, която е занижена.

Поради това съдът приема за справедливо наказанието 3 години "лишаване от свобода", което да бъде отложено за изпитателен срок от 5 години, в какъвто смисъл следва да бъде изменен въззивният акт.

За втори път намалиха присъдата за катастрофа на бивш зам.-финансов министър

За втори път намалиха присъдата за катастрофа на бивш зам.-финансов министър

Присъдата му е 3,6 г. затвор