Окръжният съд в Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от румънските власти, с която е поискано предаване на български гражданин за изтърпяване на наложено му наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, съобщават от пресцентъра на институцията.

Съдебният състав намери за основателно изразеното от осъдения желание да изтърпи наказанието си в български затвор и прие да се приведе в изпълнение у нас наказанието, наложеното на мъжа от Окръжен съд - Констанца.

В Румъния българинът Ю.Ш. е осъден за извършено през периода 1-3 октомври 2017г. престъпление, квалифицирано като трафик на мигранти.

Постановената спрямо Ю.Ш. присъда е влязла в сила на 4 ноември 2020 година. На 25 ноември 2020г. компетентните румънски власти са обявили мъжа за издирване с Европейска заповед за арест. На 11 януари 2021г. той е задържан в Балчик, след което му е наложен постоянен арест. 

Решението на Окръжния съд в Добрич, с което се отказва предаването на българския гражданин на компетентните власти в Румъния, подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 5-дневен срок.