Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до правосъдния министър Данаил Кирилов и Висшия съдебен съвет за предприемането на мерки за по-ефективното използване на медиацията при решаване на спорове.

На международната кръглата маса "Задължителна медиация в полза на страните - възможности и приложно поле" Ковачева изрази мнение, че широкото прилагане на медиацията може да е от полза както за гражданите, така и за съда, защото може да допринесе за разтоварване на съдебната система. Тя подкрепи думите си с данни на Висшия съдебен съвет, според които над 740 000 иска в съдебната система са висящи.

"Това е огромен брой дела. Ако си поставим за цел, може поне 20% от тях да бъдат решени чрез медиация. Това ще облекчи съдебната система, ще даде възможност на съдиите да отделят повече време за по-сложните казуси, ще въведе икономичен и бърз способ за решаване на спора, което ще облагодетелства всички участници", категоричен бе омбудсманът.

Манолова настоява медиацията да стане задължителна преди съда

Манолова настоява медиацията да стане задължителна преди съда

При семейни и междусъседски спорове, при съдебни такси

Ковачева припомни, че темата е била обсъдена още преди 3 години в омбудсманството и тогава всички участници са се обединили около препоръката за приемане на Национална стратегия за медиацията и предприемане на законодателни мерки за въвеждане на първа задължителна обща среща по медиация при семейно-правни спорове.

Тя посочи и че една от препоръките, около която всички тогава са се обединили, е създаването на мрежа от правоспособни медиатори, така че навсякъде в страната да има такива, ако бъде въведена задължителна медиация.

Според нея министерството на правосъдието трябва да поеме ангажимент за регулирането на дейността на медиаторите - регистър, контрол, обучение, дисциплинарна отговорност. Относно финансирането пък омбудсманът подчерта, че е необходима държавна подкрепа.

Медиация при родителски спорове предлага омбудсманът Манолова

Медиация при родителски спорове предлага омбудсманът Манолова

Ще направи препоръка на правосъдната министърка

Ковачева обясни, че за последните 3 години тези предложения са били изпратени до трима министри на правосъдието.

Смятам, че е време да изпратим препоръката за четвърти път до министър Данаил Кирилов с очакването, че този път ще бъде взета предвид, заяви тя и допълни, че новата препоръка ще бъде изпратена и до Висшия съдебен съвет като възможност за бъдеща дискусия.

Омбудсманът се ангажира а участва лично, ако Министерството на правосъдието сформира работна група за обсъждане на мерките.