Националният омбудсман Мая Манолова настоява за промени в законодателството, с които медиацията да стане задължителна. Тя взе участие в международната конференция Online mediation.

Платформата предлага на бизнеса бързо и ефективно средство за алтернативно разрешаването на спорове, което може да се ползва както от всяка точка на света, така и от комфорта на офиса. Медиацията е едно средство, с което могат да се разрешат големите проблеми на гражданите, които са свързани с техните права, обясни националният защитник.

Тя изрази недоволството си, че вече почти 20 години Законът за медиацията не функционира правилно, не работи и има абсолютно ограничено приложение. За разрешаването на проблема с медиацията в България Манолова предлага промени в законодателството, които да направят като първа стъпка медиацията задължителна. Медиацията би могла да се реализира в разрешаването на семейните спорове, родителски конфликти, междусъседски спорове, проблемите с детската психика, намаляване или отпадане на съдебните такси.

Медиация при родителски спорове предлага омбудсманът Манолова

Медиация при родителски спорове предлага омбудсманът Манолова

Ще направи препоръка на правосъдната министърка

В словото си Манолова се пошегува, че е наричана от хората още като омбудсмая, адвокат на народа, публичен защитник, но и публичен медиатор, което й харесало най-много. Омбудсманът се похвали, че е била публичен медиатор на много форуми, които представят и проблемите пред медиацията в България.

Като пример за ефикасността на медиацията тя припомни и че миналата седмица е успяла да разреши проблемите на гражданите от Своге, свързани с необходимостта пътят да отговаря на критериите за безопасност.

По думите на Манолова чрез посредничество е бил приет и Законът за хората с увреждания, а през следващата седмица ще се приеме и Законът за личната помощ.

Задължителна медиация и споделени родителски права борят агресията в училище

Задължителна медиация и споделени родителски права борят агресията в училище

Момченцата копират модела на мутрите, а момиченцата - на твърдата чалга и силиконовите красавици, обясни Атанасов от "Обединените патриоти"