Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста трима производители на наркотика „пико", съобщиха от пресслужбата на окръжния съд.

Янко Дим. (32г.), Йордан Йорд. (28г.) и Александър Ат. (35г.) са разследвани за производството на забранени от закона синтетични наркотици, предназначени за продажба.

Тримата са задържани след специализирана акция на ТЗ БОП Варна на 27 май 2013 година в село Чернево, община Девня. Разкрит е домът, в който мъжете са „готвили" пикото.

Янко, Йордан и Александър са привлечени като обвиняеми още на следващия ден за тежко умишлено престъпление с висока обществена опасност, извършено в съучастие .

За да определи най-тежката мярка за неотклонение, ВОС се съобрази с многобройните свидетелски показания, събрани през първите дни от разследването. От тях става ясно, че Янко и Йордан са се грижили за доставяне на ефедрин и на други съставки, необходими за изготвянето на синтетичната дрога, а Александър е „готвил" дрогата, предназначена за наркопазара.

Според прокуратурата за престъпна дейност, продължила достатъчно дълго време, се изисква добра организация и специални познания. Съдът отчете и резултатите от експертни справки, които сочат, че дактилоскопните следи, иззети от къщата, в която се произвеждала синтетичната дрога и от други вещи, иззети след претърсване на други домове, съвпадат с тези на тримата обвиняеми.

Мъжете са били разпознати от множество разпитани свидетели като автори на престъпното деяние. Макар и в начален етап, разследването е събрало достатъчно и категорични доказателства, които обосновават предположението, че всеки един от тях е съпричастен към престъпната дейност, която се наказва с "лишаване от свобода".

Въпреки чистото съдебно минало на Янко, Йордан и Александър, те ще останат в ареста заради опасността, ако са на свобода - да се укрият или да извършат други престъпления. Основания за такъв извод съдът намира в устойчивата престъпна дейност, свързана с изготвянето на синтетична дрога.

Тримата обжалват днешните определения на ВОС и предстои да се явят пред Варненския апелативен съд на 4 юни 2013 година от 10:00 часа.